0-1 Tamsayılı bulanık hedef programlama yaklaşımı ile sınav görevi atama probleminin çözümü
Solution to job assignment problem by a 0-1 fuzzy goal programming approach
- Tez No: 150562
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN KAĞNICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: 0-1 Fuzzy Goal Programming, Goal Programming, Job Assignment, Additive 0-1 Fuzzy Goal Programming
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV 0-1 TAMSAYILI BULANIK HEDEF PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI İLE SINAV GÖREVİ ATAMA PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜ Abdurrahman YILDIZ Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.C.Hakan KAĞNICIOĞLU ÖZET Bu çalışmanın amacı, Dumlupınar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü sınavları için görevli atamasını, 0-1 tamsayılı bulanık hedef programlama yaklaşımı ile yapmaktır. tik olarak, 0-1 tamsayılı bulanık hedef programlama tanıtılmıştır. Daha sonra mevcut atama problemi, 0-1 tamsayılı hedef programlama modeli olarak oluşturulmuş ve çözülmüştür. Sistemin dinamik bir yapıya sahip olmasından dolayı, bir sonraki aşamada modele bulanıklık katılarak, 0-1 tamsayılı bulanık hedef programlama modeli oluşturulmuştur. Bulanık model Bellman ve Zadeh'in Max-Min yaklaşımı ve Tiwari, Dharmar ve Rao'nun toplamsal model yaklaşımı ile çözülmüştür. İşlem sayısı, çözüm süresi ve tatmin düzeyi bakımından tüm çözümler incelendiğinde, Bellman ve Zadeh'in Max-Min yaklaşımının, atama probleminin çözümünde kullanılabilir en uygun metod olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : 0-1 Tamsayılı Bulanık Hedef Programlama, 0-1 Tamsayılı Hedef Programlama, Görev Atama, Toplamsal 0-1 Tamsayılı Bulanık Hedef Programlama
Özet (Çeviri)
SOLUTION TO JOB ASSIGNMENT PROBLEM BY A 0-1 FUZZY GOAL PROGRAMMING APPROACH Abdurrahman YILDIZ Industrial Engineering, M.S. Thesis, 2004 Advisor: AsstProf. C.Hakan KA?NICIO?LU SUMMARY The aim of this study is to solve the problem of employee assignment to the exams of Dumlupinar University Industrial Engineering Department by using 0-1 fuzzy goal programming approach. First of all, 0-1 fuzzy goal programming has been introduced. Then the assignment problem has been formulated as a 0-1 goal programming model and then solved. Due to dynamic nature of the system, the 0-1 fuzzy goal programming model has been formulated by adding the fuzziness to the previous model. Next, fuzzy model has been solved by using Max- Min approach of Bellman and Zadeh and Additive Model approach of Tiwari, Dharmar and Rao. By taking into consideration the number of iterations, duration of solution and satisfaction levels of all the solutions, Max-Min approach of Bellman and Zadeh is decided to be the most suitable method that can be used in the solution of this assignment problem.