Mobilya fabrikalarında uygulanan kalite kontrol yöntemlerinin incelenmesi
The study of practised quality control methods in furniture fabrics
  1. Tez No: 150579
  2. Yazar: HASAN GÜLTEPE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Quality Control, Quality Guarantee, productivity, Humidity Rate, Strength of materials
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
İçinde olduğumuz yüzyılda, dünyada her konuda büyük gelişmeler yaşanmıştır. İşletmeleri etkileyen gelişmelerden en önemlisi ise“Kalite”konusundaki gelişmeler olmuştur. Kendilerini yarınlara taşımak isteyen işletmeler bir yandan müşteri gereksinimlerini tam olarak karşılayabilmek için gelişen teknolojiyi izlemek, diğer yandan da kaliteye bakış açılarını ve yaklaşımlarını değiştirmek zorundadır. Büyük çoğunluğu büyük firmalara fason imalat yapan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için kalite güvence sistemini kurmak kaçınılmaz olmuştur. Teknolojik gelişmeleri çok yakından izlemek zorunda olan ana firmalar tedarikçileri olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde kalite güvence sistemi kurulmasını diğer amaçlannın yanında“tam zamanında”üretim sistemine geçmeyi hedefledikleri içinde istemektedir. Tam zamanında üretim sisteminde tedarikçileri ilgilendiren en önemli konu, ana firmanın vermiş olduğu temrine ve kalite spesifikasyonlarına uygun üretimi en düşük maliyetle gerçekleştirmektir. Ana firmaların bu bağlamdaki hedefi, giriş kalite kontrolü yapmadan tedarikçilerden temin ettiği parçalan doğrudan montaja almaktadır. Bu nedenle tedarikçi üretimini kusursuz gerçekleştirmelidir. Kusursuz üretim veya müşteriye kusursuz parça sevkıyatı yapabilmek için tedarikçi, etkili bir kalite güvence sistemine sahip olmalıdır. Kurulacak kalite güvence sistemi, müşteriye sağlayacağı yararlan yanında tedarikçinin maliyetlerini azaltacak, verimliliğini ve kalite düzeyini iyileştirecek ve rekabet gücünü de arttıracaktır. Anahtar Kelimeler : Kalite Kontrol, Kalite Güvencesi, Randıman, Rutubet Miktan, Mukavemet.
Özet (Çeviri)
Throughout the last of this century great evolvements occured in every area in all over the world.The most considerable development effecting companies is the progression in quality. Companies which demand an outstanding place in the future should pursue the developing technology for responding customer requirements,accurately.On the other hand changing their perspective and approaches is inevitable.Establishing“quality guarantee system”is unavoidable for most of the micro and medium scaled companies producing productions to macro firms.Beside the other purposes of establishing quality guarantee system to micro and medium scaled companies,leading provider firms which are indispensably in pursuit of the technological progressions,aim to modify their system with“on time producing system”.The most significant point of“on time producing system”concerning providers is to perform appropriate low cost output. The purpose of leading firms in this context is the installation of segments directly without entrance quality control of the segments supplied from the providers.Therefore providers should execute production perfectly.In order to perform excellent production or transportation of the segments to the customer, providers should possess an efficient quality guarantee system. Beside being advantageous for customers,established quality guarantee system will decrease the expenditure of provider,improve the productivity and quality level,and enhance the competition capability.