Kestane ağacının laminasyon özelliklerinin belirlenmesi
The examination of lamination properties of the chestnut wood
  1. Tez No: 150578
  2. Yazar: HALİL KIZILIRMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Bending resistance, Bending Wood, Borax, Chestnut, Glue, Lamination, Layer, Tukey Test, Variance Analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, laminasyon katman farkı, tutkal çeşidi ve tutkal modifikasyonunun eğilme dirençlerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla kestane ağaçlarının özelliklerinin araştırılarak, dünyada yalnızca iki ülkede yetişen ve bahçe mobilyası olarak kullanılan bambu ağacına ülkemizde yetişen alternatif ağaç aranmıştır. 3, 4 ve 5 katmanlı 22x50x500 mm boylarında kestane ağacından hazırlanan numuneler, polivinil asettat, poliüretan ve üre formaldehit tutkallan ile bu tutkallara borik asit madeninin karıştırılması ile yapılmışlardır. Hazırlanan deney örneklerine DEST 52186' ya göre eğilme deneyleri uygulanmıştır. Deneyler sonunda laminasyon katmalarında % 5 önem seviyesine göre 4 ve 5 katlı örneklerde farklılıklar görülmüştür. Varyans analizi yapılan gruplara Tukey testi uygulanarak farklılıklar ispat edilmiştir. Tutkal çeşitleri ve tutkalın borla modifikasyonu numunelere etkisi olmamıştır.Anahtar Kelimeler : Ahşap Bükme, Bor, Eğilme Direci, Katman, Kestane, Laminasyon, Tutkal, Tukey Testi, Varyans Analizi.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been searched that the difference of lamination layer, glue types, and the effects of modification of glues upon the bending resistance. For this purpose, having examined the properties of the chestnut wood, an alternative wood growing in our country has been searched as a substitution for bamboo wood that grows only in two countries in the world and used as garden furniture. The sample prepared from chestnut wood as 3, 4, and 5 layers each of which were 22 x 50 x 500 mm in length have been attached with polivinilacetat, poliüretan and ureaformaldehyde glues and the modifications of these glues with borax acid. Bending tests in accordance with DUST 52186 have been applied to the previously prepared samples. At the end of the tests, the differences at the lamination layers have been observed at the samples of 4 and 5 layers according to % 5 importance degree. The differences have been proved by applying Tukey test to the groups that were made variance analysis. The glue types or modification of glues with borax have had no effect on the samples.