Dış cephe seramik kaplama malzemeleri için Türkiye'de ayrışma indeksi bölgelerinin belirlenmesi
Weathwring index regions of Turkey for face ceramic materials
  1. Tez No: 150583
  2. Yazar: DENİZ UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER IŞIK, PROF. DR. MEHMET KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Face ceramic materials, meteorological data, moderate weathering, negligible weathering, severe weathering, weathering index map of Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
IV DIŞ CEPHE SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ İÇİN TÜRKİYE'DE AYRIŞMA İNDEKSİ BÖLGELERİNİN BELİRLENMESİ Deniz Uzunoğlu Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanları: Doç.Dr.İskender IŞIK ve Prof.Dr.Mehmet KARACA ÖZET Bu çalışmada dış cephe seramik kaplama malzemeleri için Türkiye'de ayrışma indeksi bölgeleri belirlenmiştir. Meteorolojik veriler Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden temin edilmiştir. Temin edilen veri tipleri minimum sıcaklık 0°C ve 0°C altı günler sayısı, maksimum sıcaklık 0°C ve 0°C altı günler sayısı ve toplam yağış miktarı (mm) olmak üzere üç tiptir. Verilerin ölçüm periyodu aylıktır. Verilerin zaman periyodu ise 1968-2003 yılları arası Türkiye'nin tüm illerini ve kritik noktalan olan bazı ilçeleri içermektedir. Donlu günler sayısının, kışın toplam yağış miktarıyla çarpımı sonucu ayrışma dereceleri hesaplanmıştır. Hesaplamaya göre 0-50 arasındaki değerler az ayrışma, 50-500 arasındaki değerler orta ayrışma, 500 ve daha üzerindeki değerler sert ayrışma olarak sınıflandırılmıştır. Ayrışma sınıfları haritaya aktarılmıştır. Sonuçlara göre, İzmir, Mersin, Adana, Sinop, Antalya ve Trabzon illerinde az ayrışma, Zonguldak, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Bayburt, Amasya, Karabük, Tokat, Muğla, Manisa, Aydın, Denizli, Osmaniye, Antakya, Kahramanmaraş, Kilis, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Çankırı, Karaman, Adıyaman, Şanlıurfa, Batman, Siirt, Kars, İğdır, Ardahan ve Şırnak illerinde orta ayrışma mevcuttur. Artvin, Kastamonu, Çorum, Bartın, Gümüşhane, Kütahya, Uşak, Afyon, Burdur, İsparta, Edirne, Bolu, Bursa, Düzce, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Kayseri, Konya, Niğde, Gaziantep, Van, Mardin, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Hakkari, Tunceli ve Bitlis illerinde sert ayrışma mevcuttur. Anahtar Kelimeler : Az ayrışma, dış cephe seramik kaplama malzemeleri, meteorolojik veri, orta ayrışma, sert ayrışma, Türkiye'nin ayrışma indeksi haritası.
Özet (Çeviri)
WEATHERING INDEX REGIONS OF TURKEY FOR FACE CERAMIC MATERIALS Deniz Uzunoğlu Ceramic Engineering, M.S.Thesis, 2004 Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr.İskender IŞIK and Prof. Dr. Mehmet KARACA SUMMARY In this study, weathering index regions of Turkey for face ceramic materials were prepared. Meteorological data were taken from Turkish State Meteorological Service. Three types of meteorological data were utilized, namely; the number of days in 0 °C or below in minimum temperature, the number of days in 0 °C or below in maximum temperature and the sum in mm of precipitation (rainfall). Measure period was monthly. Time period of meteorological data for the cities were between the years 1968 and 2003. This calculation was product of the average annual number of freezing cycle days and the average annual winter rainfall in millimetres (or inches). The severe weathering region had a weathering index greater than 500, the moderate weathering region had a weathering index of 50 to 500, the negligible weathering region had a weathering index of less than 50. Acording to the calculated results, İzmir, Mersin, Adana, Sinop, Antalya and Trabzon were designated as negligible weathered regions, Zonguldak, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Bayburt, Amasya, Karabük, Tokat, Muğla, Manisa, Aydın, Denizli, Osmaniye, Antakya, Kahramanmaraş, Kilis, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Çankırı, Karaman, Adıyaman, Şanlıurfa, Batman, Siirt, Kars, İğdır, Ardahan and Şırnak were designated as moderate weathered regions, Artvin, Kastamonu, Çorum, Bartın, Gümüşhane, Kütahya, Uşak, Afyon, Burdur, İsparta, Edirne, Bolu, Bursa, Düzce, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Kayseri, Konya, Niğde, Gaziantep, Van, Mardin, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Hakkari, Tunceli and Bitlis were designated as severe weathered regions.