Mimarlıkta ve iç mimarlıkta tasarım ögesi olarak seramik pano kullanımı
The use of ceramic boards as a design element in architecture and interior architecture
  1. Tez No: 760935
  2. Yazar: ALPER CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA KÖSE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, İç Mimarlık, Tasarım, Seramik, Seramik Pano, Architecture, Interior Architecture, Design, Ceramics, Ceramic Panel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada öncelikli olarak seramik kavramı, seramiğin oluşumu ve gelişimi ele alınmıştır. Toprağın insanlık tarihindeki sürecinin ve öneminin incelenmesiyle başlayan çalışma, seramik sanatının mimarlık ve iç mimarlık disiplinleri ile birleşerek oluşan seramik eserler çalışma kapsamında Dünya ve Türkiye örnekleri üzerinden incelenmiştir. Kültürel tarihimizde önemli yeri olan Anadolu medeniyetlerindeki uygulamalardan başlayıp Selçuklu Dönemi, Beylikler Dönemi ve Osmanlı Dönemi ile devam edilerek, bu dönemlerde inşa edilen mimari yapılarda yaygın olarak kullanılan zemin ve duvar kaplama örneklerine araştırmada yer verilmiştir. Cumhuriyet Dönemi ve sonrasında Türkiye'de seramik ile ilgili süreç incelenmiş olup bu sürecin mimarlık/iç mimarlık ve seramik sanatına etkileri kısaca açıklanmıştır. Cumhuriyet Dönemi sanatçılarının eğitim amacı ile yurtdışına gönderilmesi ve sonrasında bilgi birikimlerini meslektaşlarına aktarması ile yeni bir dönem başlamıştır. Bu dönem ile sanatçıların seramik eserleri, cephe ve iç mekanlarda yer almıştır. Avrupa ve Türkiye'de çağdaş seramik sanatında oluşturulan seramik duvar pano örnekleri çalışma kapsamında incelenmiştir. Anadolu'nun seramik geleneğinin köklerini oluşturan ögeleri yeniden yorumlayan ve sanatçı kimlikleriyle Çağdaş Türk Seramik Sanatında anıtsal nitelikte eserleri olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nasip İyem, Erdoğan Ersen, Attila Galatalı, Jale Yılmabaşar ve Beril Anılanmert'in seramik pano çalışmaları tez kapsamında ele alınmıştır. Çalışma alanı olarak, belirlenen Türk sanatçıların eserlerinin yer aldığı Türkiye'de ilk sanat oteli olan İzmir / Swissôtel Grand Efes seçilmiştir. Otelin bahçe ve iç mekanlarında bulunan seramik duvar panoları çalışmanın örneklem alanını oluşturmaktadır. Yerinde incelenen seramik panoların gözlem formları oluşturularak otel kullanıcıları ile görüşmeler yapılmıştır. Eserlerin bulunduğu dış/iç mekân ile olan ilişkisi yerinde tespit yöntemi ile analiz edilmiştir. Mimarlık/iç mimarlık disiplininin seramik sanatı ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkan eserlerin kullanıcı üzerindeki etkisi ve mekanla olan ilişkisi tez kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, primarily the concept of ceramics, the formation and development of ceramics are discussed. The study, which started with the examination of the process and importance of the soil in the history of humanity, was examined through the examples of the World and Turkey, within the scope of the study, the ceramic works formed by combining the art of ceramics with the disciplines of architecture and interior architecture. Starting from the practices in Anatolian civilizations, which have an important place in our cultural history, and continuing with the Seljuk Period, the Principalities Period and the Ottoman Period, floor and wall covering examples that are widely used in architectural structures built in these periods are included in the research. The process related to ceramics in Turkey during and after the Republican Period has been examined and the effects of this process on architecture/interior architecture and ceramic art are briefly explained. A new era started with the artists of the Republic Period being sent abroad for educational purposes and then transferring their knowledge to their colleagues. In this period, the ceramic works of the artists took place in the facade and interior spaces. Ceramic wall panel samples created in contemporary ceramic art in Europe and Turkey were examined within the scope of the study. The ceramic panel works of Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nasip İyem, Erdoğan Ersen, Attila Galatalı, Jale Yılmabaşar and Beril Anılanmert, who reinterpret the elements forming the roots of the Anatolian ceramic tradition and have monumental works in Contemporary Turkish Ceramic Art with their artist identities, are discussed within the scope of the thesis. Izmir / Swissôtel Grand Efes Hotel, which is the first art hotel in Turkey, where the works of determined Turkish artists are featured, was chosen as the study area. The ceramic wall panels in the garden and interiors of the hotel constitute the sample area of the study. Observation forms of the ceramic panels, which were examined on-site, were created and interviews were held with hotel users. The relationship of the artifacts with the exterior/indoor space was analyzed with the on-site detection method. The effects of the works that emerged as a result of the combination of architecture/interior architecture with the art of ceramics on the user and their relationship with the space were examined within the scope of the thesis.