Silisyum karbür esaslı seramik köpük filtre üretimi
Production of silicon carbide ceramic foam filter
  1. Tez No: 150591
  2. Yazar: SENEM ER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSOY ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik Köpük, Döküm Filtresi, Silisyum Karbür, Polimerik Sünger, Karakterizasyon, Ceramic Foam, Metal Filter, Silicon Carbide, Polimeric Sponge, Characterisation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİLİSYUM KARBÜR ESASLI SERAMİK KÖPÜK FİLTRE ÜRETİMİ Senem ER Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Gürsoy ARSLAN 2004, 59 sayfa Bu çalışmada ergimiş metal filtrasyonunda kullanılmak üzere, silisyum karbür esaslı seramik köpük filtre üretimi amaçlanmıştır. Filtre üretiminde polimerik sünger yöntemi kullanılmıştır. SiC, A1203 ve Si02 içeren seramik çamurların reolojik özelliklerini iyileştirmek için bentonit, bağlayıcılık özelliği kazandırmak için rikabond veya kolloidal süika ilavesi yapılmıştır. Yaş mukavemet açısmdan en uygun ilave kompozisyonlarının % 60 SiC/ % 30 AI2O3/ % 10 Si02, % 66 SiC/ % 24 AI2O3/ % 10 Si02, % 75 SiC/ % 15 AI2O3/ % 10 Si02 sistemleri için sırasıyla; % 1,5 bentonit ve % 5 rikabond, % 2 bentonit ve % 5 rikabond, % 1,5 bentonit ve % 8 rikabond olduğu saptanmıştır. % 66 SiC/ % 24 AI2Ö3/ % 10 Si02 ve % 66 SiC/ % 19 A12(V % 15 Si02 kompozisyonları için kolloidal silika kullanıldığında yeterli yaş mukavemetin elde edildiği saptanmıştır. Organik uzaklaştırma işleminden sonra koloidal silika içeren kompozisyonlar 1350-1400 °C'de, rikabond içeren kompozisyonlar ise 1300-1350 °C'de sinterlenmiştir. Sinterlenen numunelerin karakterizasyonunda Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve X Işınları Difraktometresi (XRD) teknikleri kullanılmıştır. Koloidal silika içeren ve ti * 1400 C'de sinterlenen numunelerde müllit oluşumu gözlenmiştir. Iğnemsi yapısı dolayısıyla müllit oluşumunun mekanik özellikler üzerinde olumlu etkisinin olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis PRODUCTION of SILICON CARBIDE CERAMIC FOAM FILTER Senem ER Anadolu University Graduate School of Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Gürsoy ARSLAN 2004, 59 pages In this study, the production of ceramic foam filter was aimed to use for filtering molten metal. In the production of ceramic foam filters, polymeric-sponge method was used. Bentonite was used to adjust the rheological properties of ceramic slurry containing SiC, A1203 and SİO2; and rikabond or colloidal silica was added as a binding agent. For the green strength, it was observed that for the composition of 60% SiC/ 30% AI2O3/ 10% Si02, 66%SiC/ 24% AI2O3/ 10%SiO2 and 75% SiC/ 15% AI2O3/ 10% SİO2 the best appropriate additive compositions were 1.5% bentonite and 5% rikabond; 2% bentonite and 5% rikabond; 1.5% bentonite and 8% rikabond, respectively. It was observed that sufficient green strength is obtained when colloidal silica was used for the compositions of 66% SiC/ 24% AI2O3/ 10% Si02 and 66% SiC/ 19% AI2O3/ 15% SİO2. After the burn out process, the compositions containing colloidal silica were sintered at 1350-1400 °C, and the compositions containing rikabond were sintered at 1300-1350 °C. The characterization of the sintered samples were investigated by using Scanning Electron Microscope (SEM) and X-Ray Difractometer (XRD) techniques. Mullite formation was observed in the samples containing colloidal silica which were sintered at 1400 °C. Because of its needle-like morphology, it is considered that mullite formation may improve mechanical properties of the products.