Bireysel ulaşım araçları ve çevre ilişkisine endüstriyel tasarım açısından bir bakış
A general look at the relation of personal transports and environment on the basis of industrial design
- Tez No: 150590
- Danışmanlar: Y.DOÇ. FÜSUN CURAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Bireysel Ulaşım, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Kirlilik Otomobil, Alternatif Yakıtlar, Environment, Individual Transport, Industrial Design, Pollution, Automobile, Alternative Fuels
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
11 ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİREYSEL ULAŞIM ARAÇLARI ve ÇEVRE İLİŞKİSİNE ENDÜSTRİYEL TASARIM AÇISINDAN BİR BAKIŞ Tolga YILMAZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstriyel Tasarım Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Füsun CURAOĞLU 2004, 91 sayfa Çevresel sorunlar, ulusal ve uluslararası boyutlarda giderek önem kazanmış ve etkileri somutlaşmaya başlamıştır. Endüstri ürünleri tasarımcılarının da ürettikleri nesneler ve kullanımları bağlamında çevresel sorunlar karşısındaki sorumluluğu artmaktadır. Türkiye'nin gelişen otomotiv sektörüne, gelecekte çevrsel sorunlara karşı belirleyeceği stratejilere bir altyapı hazırlamak amacı ile bu tez hazırlanmıştır. Tez altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çevre ve çevresel sorunlar ile ilgili tanımlar yapılmış, bu güne kadar çevresel sorunlar ile ilgili olarak kurulmuş kurum ve organizasyonardan örnekler verilmiştir. İkinci bölümde kirliliğin tanımı yapılmış, çeşitleri açıklanmış; daha sonra da kirlilik türlerinin insan sağlığına olan etkileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ulaşım araçlarının türlerine göre çevreye verdikleri zararlar, neden sonuç ilişkisi içinde irdelenmiştir. Dördüncü bölümde bir endüstri ürünü ve bireysel ulaşım aracı olarak otomobilin tarih, teknoloji süreçleri ve sosyal yapı içindeki gelişimi irdelenmiştir. Beşinci bölümde bireysel ulaşım araçlarının çevreye verdikleri zararları azaltmak amacı ile geliştirilen alternatif teknolojiler araştırılmış, önemli otomobil üreticilerinin bu konudaki faaliyetleri ele alınmıştır. Altıncı bölümde, Türkiye'nin otomotiv alanındaki önemli kuruluşlarından bir tanesi olan Türkiye Otomobil Fabrikaları A,Ş. 'yi temel alan örnek çalışma kapsamında firma yetkilileri ile görüşme yapılmış ve bu görüşme değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Graduate Thesis A GENERAL LOOK AT THE RELATION OF PERSONAL TRANSPORTS AND ENVIRONMENT ON THE BASIS OF INDUSTRIAL DESIGN Tolga YILMAZ Anadolu University Graduate School of Sciences Department of Industrial Design Counselor : Asst. Prof. Füsun CURAO?LU 2004, 91 pages Environmental problems have reached critical phases on national and international dimensions. Their negative effects have begun to crystallize. The responsibilities of industrial designers are also increasing, regarding the products they produce and their usage. This thesis is presented in order to propose an infrastructure for the strategies that shall be developed by Turkey's improving automotive sector against environmental problems. The thesis comprises of six parts: In part one, concepts regarding environment and environmental problems are identified, examples of institutions and organizations established against environmental hazards are mentioned. In part two, the concept of pollution is defined, different forms of pollution is specified and the effects of pollutions on human health is analysed. In part three, the harms of transport vehicles on the environment is discussed on the basis of cause and effect, according to the different types of transportation systems. In part four, the history, the technological evolution and the improving social role of the automobile as an industrial product and an individual means of transport is discussed. In part five, the alternative technologies that have been developed in order to lessen the harms of the individual transports on the environment.are surveyed, the activities of the major automobile producers on this matter is evaluated. In part six, an interview with the concerned authorities in Türkiye Otomobil Fabrikaları A.Ş., one of the major companies of Turkey in the automotive field is discussed within the scope of this thesis.