Yağlı tohum bıttım bitkisinden piroliz yöntemiyle sıvı ürün elde edilmesi ve ürünlerin iyileştirilmesi
Synthetic fuel from pistacia khinjuk pyrolysis and upgrading of bio oil
  1. Tez No: 150595
  2. Yazar: EVREN ARIÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METE KOÇKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bittim Tohumu, Piroliz, Biyokütle, Sentetik Yakıt, Isıtma hızı, Pistacia khinjuk Seed, Pyrolysis, Biomass, Synthetic Fuels, Heating Rate
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAĞLI TOHUM BİTTİM BİTKİSİNDEN PİROLİZ YÖNTEMİYLE SIVI ÜRÜN ELDE EDİLMESİ VE ÜRÜNLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ EVREN ARIOZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ö. Mete KOÇKAR 2004, 81 sayfa Bu çalışmada, bittim yağlı tohumlarının farklı koşullarda pirolizi gerçekleştirilmiştir. Deneyler statik reaktörde, yavaş piroliz koşullarında yürütülmüş, piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı, sürükleyici gaz akış hızı gibi piroliz değişkenlerinin, piroliz ürün verimleri üzerine etkisi belirlenmiştir. Ayrıca, çalışmalarda elde edilen sıvı ürünlerin spektroskopik ve kromatografik yöntemlerle yapısı araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda en yüksek sıvı ürün verimlerine %42,21 ile 40°C/dk ısıtma hızında, 600°C piroliz sıcaklığında ve 200 cm3/dk sürükleyici gaz(N2) akış hızında ulaşılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, elde edilen sıvı ürünün yenilenebilir enerji ve kimyasal hammadde kaynağı olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SYNTHTETIC FUEL FROM PISTHASCIO KHINJUK WITH PYROLYSIS AND UPGRADING OF BIO OIL EVREN ARIOZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemical Engineering Program Supervisor: Prof.Dr. Ö.Mete KOÇKAR 2004, 81 pages In this thesis, slow pyrolysis experiments have been conducted on a sample of pistacia khinjuk seed. The experiments were performed in static retort to investigate, particularly, the influence of pyrolysis temperature, heating rate, sweep gas velocity on the pyrolysis product yields. In addition, the pyrolysis oil obtained at the different conditions were characterised by using spectroscopic and chromatographic techniques. The maximum oil yields of 42,21% was obtained at heating rate of 40 °C/min, pyrolsis temperature of 600°C, sweeping gas flow rate of 200 cm3min"1. The chemical characterisation has shown that the oil obtained from pistacia khinjuk seed can be used as a renewable fuel and chemical feedstock.