Na-bentonit ve organo-bentonit üzerine boya adsorpsiyonunun incelenmesi
The investigation of dye adsorption onto Na-bentonite and organo-bentonite
  1. Tez No: 150596
  2. Yazar: BİLGE ERDEM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ASİYE SAFA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Boya, Kinetik, Kil, Na-Bentonit, Adsorption, Dye, Kinetics, Clay, Na-Bentonite
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Na-BENTONİT VE ORGANO-BENTONİT ÜZERİNE BOYA ADSORPSİYONUNUN İNCELENMESİ BİLGE ERDEM Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. A. Safa ÖZCAN 2004, 74 sayfa Bu çalışmada, Na-bentonit ve yüzey aktif madde (dodesiltrimetilamonyum bromür, DTMA) ile modifiye edilmiş bentonit üzerine Asit Mavisi 193 (AM193) boyasının adsorpsiyonu incelenmiştir. Na- bentonitin modifiye edilmesiyle elde edilen organo-bentonitin adsorpsiyon değerlerinde Na-bentonite göre dikkate değer artışlar gözlenmiştir. Adsorpsiyonun pH ile, süreyle ve sıcaklıkla değişimi incelenmiştir. Boya adsorpsiyonunun düşük pH'larda maksimum düzeyde olduğu bulunmuştur. Yalancı-birinci ve yalancı-ikinci derece kinetik modelleri deneysel verilere uygulanarak hız sabitleri çıkarılmıştır. Buna göre AM193'ün adsorpsiyonun yalancı-ikinci derece kinetik modele uyduğu kanısına varılmıştır. Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modelleri denge izotermlerini açıklayabilmek için deneysel verilere uygulanmış ve izoterm sabitleri belirlenmiştir. Na-Bentonit ve organo-bentonitin boya adsorpsiyonunun Freundlich adsorpsiyon modeline uyduğu bulunmuştur. Ayrıca, adsorpsiyon için termodinamik parametreler de hesaplanmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE INVESTIGATION OF DYE ADSORPTION ONTO Na-BENTONITE AND ORGANO-BENTONITE BİLGE ERDEM Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Supervisor: Asst. Prof. A. Safa ÖZCAN 2004, 74 pages In this research, the adsorption of Acid Blue 193 (AB193) onto Na- bentonite and surfactant (dodecyltrimethylammonium bromide, DTMA)- modified bentonite was investigated. The adsorption capacities were considerably increased for organo-bentonite obtained from the modification of Na-bentonite. The adsorption was examined by varying the parameters including pH, contact time and temperature. The maximum adsorption of dye was observed at lower pH's. The pseudo-first order and pseudo-second order kinetic models were applied to experimental data and the rate constants were evaluated. According to this, the adsorption of AB193 dynamic data fit well with the pseudo-second order kinetic model. The Langmuir and Freundlich adsorption models were applied to experimental data to describe the equilibrium isotherms and the isotherm constants were then determined. The adsorption of dye onto Na-bentonite and organo- bentonite was agreed very well with Freundlich adsorption model. The thermodynamic parameters were also calculated and interpreted.