Tıbbi atık yakma tesisi gaz emisyonları ve küllerinin kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan incelenmesi: Toksisite ve mutajenite tayinlerinin yapılması
Chemical and microbiological investigation of gas emissions and fly/bottom ashes from medical waste incinerator, performing toxicity and mutagenicity tests
- Tez No: 150599
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜFİDE BANAR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Tıbbi atıkların insinerasyonu, ağır metaller, Bacillus stearothermophilus, mutajenite ve toksisite, XRD
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Doktora Tezi TIBBİ ATIK YAKMA TESİSİ GAZ EMİSYONLARI VE KÜLLERİNİN KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK AÇIDAN İNCELENMESİ; TOKSİSİTE VE MUTAJENİTE TAYİNLERİNİN YAPILMASI SEMRA MALKOÇ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Müfide BANAR 2004, 146 sayfa Bu çalışmada, laboratuvar ölçekli borusal bir insineratörde tıbbi atıkların yakılması işlemi fizikokimyasal ve mikrobiyolojik açıdan eş anlı incelenmiştir. Deneyler 500, 600, 700, 800 ve 900 °C'de gerçekleştirilmiş ve yakma sonrası oluşan dip ve uçucu küllerde ağır metal (Ag, Al, Cd, Cr, Cu, Fe, Mg, Ni, Pb ve Zn), kalsiyum, sodyum, potasyum, azot, karbon, hidrojen, kükürt ile gaz emisyonlarından çıkan HC1 miktarı tayini, insineratörün dip külünde X ışınları difraktometre analizi, bakteriyolojik analizler [indikatör mikroorganizmalar tarafından (Bacillus stearothermophilus) izlenmesi], Ames Salmonella mutajenite testi çalışmaları, toksisite deneyleri, endüstriyel ölçekli bir tehlikeli atık insineratörünün dip külünde yapılan kimyasal analizler ve X ışınları difraktometre (XRD) analiz çalışmaları yapılmıştır. Dip ve uçucu küllerin fizikokimyasal ve mikrobiyolojik bulgularına bakıldığında, dip külündeki ağır metal derişimlerinin daha yüksek olduğu, gaz emisyonlarında HC1 miktarının sıcaklığa bağlı olarak düştüğü, indikatör mikroorganizma olarak kullanılan Bacillus stearothermophilus sporlarının uygulanan yakma sıcaklıklarında yaşayamadıkları, AMES testi ile yapılan sitotoksisite sonuçlarına göre 500 °C'de yanma sonucu kalan dip külünün mutajenik bir genotoksik etkide ve tersinmez olduğu ve aynı zamanda akut letal toksisite düzeyinin düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL INVESTIGATION OF GAS EMISSIONS AND FLY/BOTTOM ASHES FROM MEDICAL WASTE INCINERATOR, PERFORMING TOXICITY AND MUTAGENICITY TESTS SEMRA MALKOÇ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Müfide BANAR 2004, 146 pages In this study, incineration of medical wastes in a laboratory scale tubular incinerator using physicochemical and microbiological tests were simultaneously investigated. Experiments were carried out at the temperatures of 500, 600, 700, 800 and 900 °C. Heavy metals (Ag, Al, Cd, Cr, Cu, Fe, Mg, Ni, Pb ve Zn), calcium, sodium, potassium, nitrogen, carbon, hydrogen and sulphur were analyzed in bottom and fly ashes from incineration. HC1 was monitored from gas emissions. XRD analysis, bacteriological analysis (using indicator microorganism Bacillus stearothermophilus), Ames Salmonella mutagenicity tests, toxicity test were also performed in bottom ashes. Also, chemical and XRD analysis were done in the bottom ash of a industrial scale hazardous waste incinerator. According to the physicochemical and microbiological results in bottom and fly ashes, concentration of heavy metals were higher in bottom ash than fly ash, increase in temperature resulted decrease in HC1 levels from gas emissions, there were nothing any Bacillus stearothermophilus spores which was used as indicator microorganism alive under experimental studies. When the data obtained from AMES and cytotoxicity tests investigated, bottom ash at 500 °C had irreversible mutagenicity and genotoxicity effects and acute lethal toxicity level of this material was low. Keywords rlncineration of medical waste, heavy metal, Bacillus stearothermophilus, Mutagenicity and toxicity, XRD