Mimari tasarım sürecinde bilgisayar teknolojileri
Computer technologies in architectural design process
  1. Tez No: 150598
  2. Yazar: ÖZLEM KANDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA YEKDANE TOKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Mimari Tasarım, Mimari Tasarım Süreci, Bilgisayar teknolojileri, Design, Architectural Design, Architectural Design Process, Computer Technologies. 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MİMARİ TASARIM SÜRECİNDE BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ ÖZLEM KANDEMİR Anadolu Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Leyla Yekdane TOKMAN 2004, 96 sayfa Tasarım düşünce ve araştırma alanlarının arakesiti olarak disiplinler arası ve birleşik bir süreçtir. Son yıllarda hızla gelişen bilgisayar teknolojileri günlük yaşantımızı etkilediği gibi mimarlık mesleğini de etkilemektedir. Bu tez çalışmasının amacı mimari tasarım sürecinde bilgisayar teknolojilerinin etkilerinin araştırılmasıdır. Bu açıdan tasarımcı iki önemli role sahip olduğu görülmektedir; birincisi tasarım içeriklerinin ve sürecinin bilimsel araştırması, ikincide bu araştırma ile elde edilen bilgilerin ışığında tasarım kalitesini güçlendirmek için gerek yöntem gerekse araçlarını geliştirmektir. Bu bağlamda, bu yüksek lisans tezi kapsamında; mimari tasarım süreci ve bu sürece bilgisayar teknolojisinin yoğun katılımı ile geliştirilen gerek mimari tasarım yaklaşımları gerekse mimari ürünün oluşturulmasmdaki farklı uygulamalar incelenmiştir. Tezin ana yaklaşımı teori ve uygulama bağlamında tasarım, mimari tasarım ve süreci ve mimari tasarım sürecinde bilgisayar teknolojileri katılımı ve örnek uygulamalar olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada günümüz mimarlık alanındaki farklı yönelimlerin incelenmesi ile bilgisayar teknolojilerinin katkıları ve kazandırdığı dinamizm ortaya koyulmaktadır. Ortaya konulan bu dinamizmde, mesleki anlamda mimari tasarım ve bilgisayar teknolojisinin bir arada yarattığı dönüşümle tasarımın sanat, zanaat, mühendislik ve geliştirilen yazılımlar vb. gibi farklı alanlarla etkileşim içinde geleceğe yönelik kurgusunda gelişmeye açık olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis COMPUTER TECHNOLOGIES IN ARCHITECTURAL DESIGN PROCESS ÖZLEM KANDEMİR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Architecture Program Supervisor: Asst. Prof. Dr. Leyla Yekdane TOKMAN 2004, 96 pages Design, being the intersection of thought and research, is interdiciplined and united process. Rapidly developing computer technology has been affecting both our daily life and the profession of architecture. The aim of this study is to investigate the effects of computer technology on architectural design process. In this respect, it is seen that the designer has two significant roles: (i) scientific study of the content and process of designs and (ii) the development of the method and means to improve the quality of design in the lights of the results gained in this study. Thus, architectural design process and the architectural design approaches with the contribution of computer technology and different applications in the development of architectural products have been investigated in this study. The approach of this study is the design in the context of theory and practice, architectural design and process, the use of computer technology in architectural design and model applications. This study puts forward the investigation of different approaches in architecture, the contribution of computer technology and its dynamism. This dynamism shows that design through the transformation created by architectural design and computer technology and interacting with different areas such as art, craft, engineering and developing software is open for improvement.