Fonksiyonel aşamalı SiAlOn seramikleri
Functionally graded SiAlON ceramics
  1. Tez No: 150604
  2. Yazar: NURCAN ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MANDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Aşamalı Malzemeler (FAM'lar), SiAION Seramikleri, Toz Yatağı, Hızlı Soğutma, Şerit Döküm, Functionally Graded Materials (FGMs), SiAlON Ceramics, Powder Bed, Fast Cooling, Tape Casting 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FONKSİYONEL AŞAMALI SiAION SERAMİKLERİ NURCAN ÇALIŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Hasan MANDAL 2004, 85 sayfa SiAION seramiklerinin mekanik özelliklerini iyileştirilmesi amacıyla fonksiyonel aşamalı SiAION seramikleri üretimi, toz yatağı, hızlı soğutma ve tabakalı (laminasyon) olmak üzere üç farklı metodla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla p -SiAION komposizyonundaki numuneler, homojen olarak karıştırılmış iki faklı toz yatağı a-SiAlON (100 ağ %.) ve A1N:BN (50:50 ağ.%) içerisine gömülmüştür. Toz yatağı komposizyonunun, basıncın ve zamanın kompakt yüzeyi üzerinde oc-SiAlON oluşumuna etkisi incelenmiştir. Hızlı soğutma metodunda, admdanda anlaşılacağı üzere sinterleme sonrası hızlı soğutma ile a- »P SiAION faz dönüşümü engellenerek yüzeyde oc-SiAlON oluşumu sağlanmıştır. Laminasyon metoduyla üretimde, iki farklı toz komposizyonunun üst üste preslenmesi ve şerit döküm yöntemiyle elde edilen şeritlerin üst üste istiflenmesiyle fonksiyonel aşamalı SiAION seramiklerinin üretimi gerçekleştirilmiştir. Farklı yöntemlerle üretilen fonksiyonel aşamalı SiAION seramikleri için geçiş bölgesi faz karakterizasyon tekniği, mikroyapısal incelemeler ve sertlik ölçümleri ile tespit edilmiştir. Sonuçlar FAM SiAION seramiklerinin üretiminde en etkili metodun laminasyon olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis FUNCTIONALLY GRADED SiAlON CERAMICS NURCAN ÇALIŞ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Prof.Hasan MANDAL 2004, 85 pages Functionally graded SiAlON ceramics were developed by three different methods to improve the mechanical properties of SiAlONs; powder bed, rapid cooling and lamination. P-SİA10N compacts were embedded in two different homogeneously mixed powder bed compositions, cc-SiA10N (100 wt%) and A1N: BN (50:50 wt%). The affect of powder bed composition, pressure and time on the formation of a-SiA10N on the compact surface was investigated. Rapid cooling to retain transformed cc-SiA10N was also another method under investigation. Finally, lamination technique has been applied as an another method for production of functionally graded materials. For this purpose laminar type of functionally graded SiAlON ceramics were produced by lamination of powders with two different compositions and tapes with different compositions. Transition zone obtained in different methods were examined by phase characterization technique, microstructural investigations and hardness measurements. The results showed that laminar type is the most effective method for FGM SiAlON ceramics production.