Şerit döküm yöntemi kullanılarak fonksiyonel aşamalı SiAlON seramiklerinin üretimi
The production of functionally graded SiAlON ceramics by tape casting method
  1. Tez No: 181592
  2. Yazar: ALİ CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MANDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SiAlON, Fonksiyonel Aşamalı Malzemeler (FAM'lar), ŞeritDöküm, Pseudoplastik, SiAlON, Functionally Graded Materials (FGMs), Tape Casting, Pseudoplastic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
SiAlON seramikleri, yüksek sıcaklık mekanik ve termal özelliklerindendolayı uzun süredir yapısal ileri teknoloji seramikleri alanında sürekli bir ilgi alanıoluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, SiAlON esaslı seramiklerin iki farklı katyonilavesinde (Y+3 ve Sm+3) şerit döküm yöntemi kullanılarak organik ve suluortamda fonksiyonel aşamalı olarak üretilmesi ve oluşan çamurların reolojik vesonuçta elde edilen ürünün mekanik özellikleri ve mikro yapısalkarakteristiklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Organik ve sulu sistemde üretilençamurların reolojik özellikleri silindirik sensör içeren viskozimetre kullanılarakölçülmüştür. Organik sistemde oluşan çamurlar pseudoplastik ve çok az miktartiksotropi gösterirken, sulu sistemde çamurlar pseudoplastik davranıştan sapmagöstererek, özellikle düşük katı ve polimer oranlarında Newtonsal davranışayaklaşmışlardır. Sonuçta elde edilen fonksiyonel aşamalı SiAlON-seramikleri,Arşimet yoğunluk, mikrosertlik, x- ışınları ve taramalı elektron mikroskobu(SEM) yöntemleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Yapılan analizlersonucunda, sertlik ve faz dağılımının fonksiyonel aşamalı olarak değiştiğigözlenmiştir. Bu sonuçlar, x-ışınları ve mikroyapı analizleri ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
SiAlON ceramics have continuously been an interest area in structuraladvanced ceramics, due to their high temperature mechanical and thermalproperties. In this thesis study, at two different cations (Y+3 ve Sm+3) addition,functionally graded α/β-SiAlON ceramics production and characterization wereaimed by using organic and water based tape casting process. The slurry rheologyand final properties of functionally graded SiAlONs were investigated. Therheological properties of organic and water based slurries were measured by usingviscosimeter with cylindrical cone. Organic slurries were observed to showpseudoplasticity with low thicksotropy and water based slurries showed a driftfrom pseudoplasticity by becoming nearer to Newtonian behavior at lower solidand polymer loadings. The produced functionally graded SiAlONs werecharacterized by using Archimedes density, micro hardness, x-ray diffraction andscanning electron microscopy (SEM). As a result of these analysis, hardness andphase distribution were found to be changed as functionally graded. These resultswere supported by x-ray diffraction and micro structural analysis.