Düşey yükler altında kazık ve kum kolonların davranışı
The behaviour of pile and sand columns under vertical loads
- Tez No: 150630
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TUNCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazıklı temel, Oturma, Efektif gerilme, Plaxis programı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÜŞEY YÜKLER ALTINDA KAZIK VE KUM KOLONLARIN DAVRANIŞI ŞöhratBEGLİYEV Anadolu Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa TUNCAN 2004, 156 sayfa Kazıklı temeller, elverişsiz zemin koşulları altında üst yapı yükünün zemine güvenli bir şekilde iletilmesini sağlamak amacı ile günümüzde oldukça fazla kullanım alanma sahiptirler. Statik yükler allında kazıklı temellerin davranışlarının tespiti için günümüzde bir çok yöntem geliştirilmiştir. Kazıklı temellerin dizaynı, bu çözüm yöntemlerindeki kabullere, mühendislik muhakemesindeki doğru yaklaşımlara, ve karmaşık hesaplarm rahatlıkla yapılmasını sağlayan bilgisayar programı sonuçlarına bağlı olarak yapılmaktadır. Bu çalışmada, once literatür çalışması ve sonlu eleman metodu temeline dayanan PLAXIS programı verilmektedir ve daha sonra kazıldı temeller ve kum kolonların davranışı üzerindeki çalışma sonuçları sunulmuştur. Bu çalışmadaki referans zemin profillerinden elde edilen durum çalışması, kazıklar ve kum kolonların oturma ve gerilme davranışını belirlemek için PLAXIS programı V8'in kullanılmasıyla yapılmıştır. Sonuç olarak, durum çalışmasının sonuçları, tartışması ve önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE BEHAVIOUR OF PILE AND SAND COLUMNS UNDER THE VERTICAL LOADS ŞöhratBEGLIYEV Anadolu University Graduate School of Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Mustafa TUNCAN 2004, 156 pages Pile foundations have a wide range of application as a soil improvement technique to transfer safely upper structure loads through weak soil to the stronger soil layer. A lot of methods have been developed to determine the behaviour of piles under the vertical loads. Pile foundation dizayns are made by means of assumption of solution methods, engineering judgement and computer programs. In this study first literature review and PLAXIS program based on finite element methods are given and their the results of the study on behaviour of pile foundations and stone columns are presented. Case studies obtained from referans soil profiles of this study were done by using PLAXIS program V8 to determine settlements and stress behaviour of piles and sand columns. Finally the results, discussion and proposol of the case studies were presented. Keywords : Piles, Settelment, Effective stress, PLAXIS programme.