Nikelin spektrofotometrik metotla tayini
Determination of nickel by spectrophotometric method
  1. Tez No: 150629
  2. Yazar: DİLEK POLAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜLKÜ DİLEK UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tetrahidroksiazon SN, Ligand, Ni(II), Spektrofotometrik tayin, Azo boyar maddeler, Tetrahydroxyazone SN, Ligand, Ni(II), Spectrophotometric determination, Azo dyes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NİKELİN SPEKTROFOTOMETRİK METOTLA TAYİNİ DİLEK POLAT Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Ülkü Dilek UYSAL 2004, 49 sayfa Bu çalışmada 2,2',3,4-tetrahidroksi-3'-sülfo-5'-nitroazobenzen (tetrahidroksiazon SN) ligandı ile Ni(II) iyonunun sulu ortamda renkli kompleksi oluşturularak bir spektrofotometrik tayin metodu geliştirilmiştir. Bu kompleksin optimum şartlan belirlenerek zamana ve sıcaklığa karşı dayanıklılığı incelenmiştir. Geliştirilen bu spektrofotometrik metotla Ni(II) tayini için kalibrasyon eğrisi oluşturulmuştur. Bu metot 0,2-2,1 fig/mL aralığında Lambert Beer Kanununa uymaktadır. Kompleksin 490 nm dalga boyunda molar absorplama katsayısı (e) 1,59x104 L.moF'.cm“1 'dir. Tayin sınırı ve saptama sınırı sırasıyla 6,04x1ü”4 ng/mL ve 2J00X10"4 ng/mL olarak hesaplanmıştır. Ayrıca metodun seçiciliği de incelenmiştir. Bu metot Cd(II), Cr(II), Na(I) ve Ni(II) içeren suni karışımda Ni(II) tayinine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF NICKEL BY SPECTROPHOTOMETRY METHOD DİLEK POLAT Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ülkü Dilek UYSAL 2004, 49 pages In this study, a spectrophotometry determination method was developed by forming colored complex of Ni(II) with 2,2',3,4-tetrahydroxy- 3'-suIfo-5'-nitroazobenzene (tetrahydroxyazone SN) ligand in aqueous solution. The optimum conditions of the complex were determined and effects of the standing time and temperature were investigated. A calibration curve was performed for the developed spectrophotometric method. This method obeys Lambert Beer Law in of 0.2- 2.1 ng/mL Ni(II) range. The molar absorptivity of the complex is 1.59xl04 L.mol'.cm“1 at 490 nm. The limit of detection and limit of quantification were calculated as 6.04x1ü”4 ng/mL and 2-OOxlO"4 fig/mL, respectively. The selectivity of the method was also investigated. This method was applied to the Ni(II) determination in a synthetic mixture including Cd(II), Cr(II), Na(I) and Ni(II).