Capparis ovata (kapari) bitkisinde stres fizyolojisi çalışmaları
Stress physiology works for Capparis ovata
  1. Tez No: 150631
  2. Yazar: ÖZGÜN TUNA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BANU EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kapari, doku kültürü, embriyo kültürü, tuz stresi, MS besiyeri, Capparis, tissue culture, embryo culture, salt stres, MS medium
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CAPPARIS OVATA (KAPARI) BİTKİSİNDE STRES FİZYOLOJİSİ ÇALIŞMALARI OZGUNTÜNA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Banu A. EKMEKÇİ 2004, 58 Sayfa Bu çalışmada kapari bitkisinin embriyoları üzerinde formik asit ve salisilik asit uygulaması yapılmış, bitki doku kültürü tekniklerinden embriyo kültürü tekniği uygulanarak bitkinin çimlendirilmesi amaçlanmış, formik asitte başarı sağlanmıştır. Bitkinin embriyoları invitro şartlarda MS besiyerinde kültüre alınmıştır. Farklı makro element konsantrasyonlarının embriyoların gelişimi üzerinde oluşturduğu stres incelenmiştir. En iyi gelişme İMS'te gözlenmiştir. Formik asit uygulamasıyla çimlendirilen bitkiye tuz stresi uygulanması sonucunda en iyi gelişmenin, %0'lık NaCl içeren ortamda olduğu gözlenmiştir. Tuz konsantrasyonu arttıkça bitkinin strese girdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis STRESS PHYSIOLOJI WORKS FOR CAPPARIS OVATA ÖZGÜN TUNA Anadolu University Graduate School of Sciences Biology Program Supervisor : Assist Prof. Dr. Banu A. EKMEKÇİ 2004, 58 Pages In this study, formic acid and salicyclic acid has applied on the C. Ovata plants's embryos, applying one of the plant tissue culture tecnipues called embryo culture is aimed to germinate. Plants embryos were cultuvated in invitro conditions using MS medium. Stresses that caused by MS media containing different concentrations of macro elements on embryo growth are investigated. The best growth were obtained with IMS. It's seemed that by applying formic asit, plant which has been germinate at the result of applying the salt stres has showed the best improvement contained NaCI the rate of %0.