SIP güvenliği ve bir uygulama
SIP security and an application
  1. Tez No: 150636
  2. Yazar: ALİ YAVUZ ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Ev, Ağa Bağlı Aygıtlar, Ağ Güvenliği, SIP, HTTP Digest 111, Intelligent Houses, Networked Appliances, Network Security, SIP, HTTP Digest IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SIP GÜVENLİĞİ VE BİR UYGULAMA ALİ YAVUZ ÇAKIR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Ali GÜNEŞ 2004, 82 sayfa Bu tezde Akıllı Evler ve Ağa Bağlı Aygıtların güvenli bir şekilde kontrol ve kumandası için Session Initiation Protocol'ün kullanılması ele alınmıştır. Akıllı Evler ve Ağa Bağlı Aygıtlar' m uzaktan kontrol ve kumandasında ortaya çıkacak güvenlik gereksinimleri belirlenmiş ve bu gereksinimleri sağlayabilmek için kullanılabilecek yöntemler sıralanmıştır. Daha sonra ise söz konusu gereksinimlerin Session Initiation Protocol kullanılarak nasıl sağlanabileceği tartışılmıştır. Bu protokolün halihazırda sunduğu güvenlik hizmetleri ele alınmış, bu hizmetlerin Akıllı Evler ve Ağa Bağlı Aygıtların uzaktan kontrol ve kumandası için kullanılması öngörülmüştür. Ayrıca bazı durumlarda sunulan hizmetlerin belli oranda değiştirilerek kullanılabileceği ve bazı durumlarda da hizmetlerin diğer katmanlardaki protokollerden alınabileceği düşünülmüştür. Geliştirilen uygulama ile güvenlik hizmetlerinden kimlik denetiminin nasıl sağlanabileceği gösterilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda Session Initiation Protocol'ün güvenlik hizmet ve yöntemlerinin Akıllı Evler ve Ağa Bağlı Aygıtların uzaktan kontrol ve kumandasında kullanılması uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SIP SECURITY AND AN APPLICATION ALİ YAVUZ ÇAKIR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Computer Engineering Program Supervisor: Prof.Dr.Ali GÜNEŞ 2004, 82 pages In this thesis, using SIP for securely controlling and commanding the Intelligent Houses and Networked Appliances is considered. Security requirements which occur when controlling and commanding the Intelligent Houses and Networked Appliances from remote locations are identified and the methods for fulfilling these requirements are listed. Next satisfying these requirements with the security services of SIP is discussed. The security procedures already involved in the protocol are taken into account and the usage of these procedures in remote control and command of Intelligent Houses and Networked Appliances is modeled. And in some circumstances, modifying these procedures and taking some security services from the lower layers are found to be suitable. The developed application showed how authentication can be done. After examinations, it is concluded that using security services of SIP for remote control and command of Intelligent Houses and Networked Appliances is suitable.