Bazı beş üyeli heterosiklik bileşiklerin sentezi ve incelenmesi
Synhesis and investigation of some five membered heterocyclic compounds
- Tez No: 150637
- Danışmanlar: DR. NEVİN KANIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metil vinil keton, 4-diketon, Stetter Yöntemi, Pirol, Furan, Tiyofen, Methyl vinyl ketone, 4-diketone, Stetter, Pyroles, Furans Thiophens
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI BEŞ ÜYELİ HETEROSİKLİK BİLEŞİKLERİN SENTEZİ VE İNCELENMESİ Ayşegül GÜRLEYEN DEMİRTOPUZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Öğr. Gör. Dr. Nevin KANIŞKAN 2004, 54 sayfa Bu çalışmada, metil vinil keton maddesi üzerinden l-(2-piridil)-l,4- pentadion ve l-(4~klorofenil)-l,4-pentadion bileşikleri çıkış maddesi olarak Stetter yöntemi ile sentezlenmiş, ve yapıları spektroskopik yöntemler ile aydınlatıldıktan sonra bu bileşiklerden halkalaşma reaksiyonları ile 2-metil- 5-(2-piridil)pirol, 2-metil-5-(2-piridil)furan, 2-metil-5-(2-piridil)tiyofen ve 2- metil-5-(4-kIorofenil)pirol, 2-metil-5-(4-klorofenil)furan, 2-metil-5-(4- klorofenil)tiyofen heterosiklik bileşikleri sentezlenmiştir. Çalışmanın son aşamasmda ise sentezlenen beş üyeli heterosiklik bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemler ve elementel analiz yardımı ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis SYNTHESIS AND INVESTIGATION OF SOME FIVE MEMBERED HETEROCYCLIC COMPOUNDS Ayşegül GÜRLEYEN DEMİRTOPUZ Anadolu University Graduate School of Sciences Chemistry Program Supervisor: Dr. Nevin KANIŞKAN 2004, 54 pages In this study, 2-methyl-5-(2-pyridyI)pyroIe, 2-methyI-5-(2- pyridyl)furan, 2-methyI-5-(2-pyridyl)thiophen and 2-methyl-5-(4- chlorophenyl)pyrole, 5-(4-chlorophenyl)furan, 5-(4-chlorophenyl)thiophen compounds were synthesized from l-(2-pyridyl)-l,4-pentadione and l-(4- ch!orophenyl)-l,4-pentadion which were synthesized from methyl vinyl ketone and 2-pyridyl formaldehyde or 4-chlorobenzaldehyde with Stetter method. In the last step, the structures of these compounds were characterized by using spectroscopic methods.