Serbest yüzeyli sızma problemlerinin çözümü için pratik bir yaklaşım
A practical approach for solving free-surface seepage problems
- Tez No: 150635
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TUNCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak Dolgu Baraj, Serbest Yüzeyli Sızma, Sonlu Farklar Yöntemi, Varyasyonel Eşitsizlikler, Genişletilmiş Basınç Yöntemi, Free-Surface (Unconfined) Seepage, Earth-Fill Dam, Finite Differences Method, Variational Inequalities, Extended Pressure Method u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SERBEST YÜZEYLİ SIZMA PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN PRATİK BİR YAKLAŞIM MUSTAFA TAMER AYVAZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa TUNCAN 2004, 92 sayfa Bu çalışmada, toprak dolgu barajlarda meydana gelen serbest yüzeyli sızma olayı incelenmiştir. Sızma olayına ait kısmi diferansiyel denklemler, zamana bağlı olarak sonlu farklar yöntemi ile değişken zemin özellikleri göz önünde bulundurularak açılmış ve belirtilen sınır koşulları altında elektronik tablolama programı ile çözülmüştür. Serbest yüzeyli sızma olayında baraj gövdesindeki ıslak ve kuru bölgeler arasında oluşan varyasyonel eşitsizlikleri ortadan kaldırmak amacıyla çıkarılan sonlu fark denklemleri genişletilmiş basınç yöntemiyle modifiye edilmiştir. Geliştirilen model ile literatürde çözülmüş olan örnekler çözülmüş ve uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Çözülen her örneğe ait detaylı bilgi, ilgili bölümler içerisinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis A PRACTICAL APPROACH FOR SOLVING FREE-SURFACE SEEPAGE PROBLEMS MUSTAFA TAMER AYVAZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Mustafa TUNCAN 2004, 92 pages In this study, free-surface (unconfined) seepage problem in the earth- fill dams is investigated. The partial differential equations relating to seepage problem are discretized with finite differences method considering transient conditions and variable soil properties. The discretized equations are solved using spreadsheet under the given boundary conditions. In order to prevent variational inequalities occured between dry and saturated zones of the dam, discretized finite difference equations are modified using extended pressure method. Five examples given in the literature are solved using the developed method and good agreement obtained. More information about solutions are presented in the related sections.