Eskişehir katı atık depolama sahasından alınan toprak ve bitki örneklerindeki kirletici bileşenlerin belirlenmesi
Determination of the components of the pollutants in the samples taken from soil and plant in Eskişehir urban landfill
- Tez No: 150638
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜFİDE BANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır metaller, gaz kromatografisi-kütle spektrometresi, katı atık depolama, katı faz mikroekstraksiyonu, toprak kirliliği, Heavy metals, gas chromatography-mass spectrometry, landfill, solid phase microextraction, soil pollution
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR KATI ATIK DEPOLAMA SAHASINDAN ALINAN TOPRAK VE BİTKİ ÖRNEKLERİNDEKİ KİRLETİCİ BİLEŞENLERİN BELİRLENMESİ ÇİĞDEM VARDAR CİĞERCİ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard.Doç.Dr. Müfide BANAR 2004, 146 Sayfa Bu çalışmada, Eskişehir katı atık depolama sahasından alınan toprak ve bitki örneklerindeki kirletici bileşenlerin saptanması amacıyla hem standart fiziksel ve kimyasal yaş analiz teknikleri, hem de ileri analiz teknikler uygulanmıştır. Toplam 6 ay boyunca yapılan fiziksel ve kimyasal analizlerde sırasıyla pH, nem, uçucu madde, azot, fosfor, makro elementler (kalsiyum, sodyum ve potasyum) ve ağır metaller (krom, kurşun, kadmiyum, nikel, çinko, bakır, demir) gibi parametreler incelenmiştir. Bitki örneklerinde ise krom, kurşun, kadmiyum, nikel, çinko, bakır, demir gibi metalik elementler ve makro elementler belirlenmiştir. Örneklerin alındığı aylar için meteorolojik veriler de kaydedilmiş ve aralarındaki korelasyonun derecesi belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, toprak örneklerindeki olası organik kirleticiler için katı faz mikroekstraksiyonu (KFME) tekniğiyle elde edilen ekstratlar Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GK/KS)'nde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF THE COMPONENTS OF THE POLLUTANTS IN THE SAMPLES TAKEN FROM SOIL AND PLANT IN ESKİŞEHİR URBAN LANDFILL ÇIGDEM VARDAR CIGERCI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: AssistProf.Dr.Müfîde BANAR 2004, 146 pages In this study, standard physical and chemical wet analysis techniques, and advanced analysis techniques were applied in order to determine the components of the pollutants in the samples taken from soil and plant in Eskişehir urban landfill. During the six-month physical and chemical analyses, parameters such as pH, moisture, volatile matter, total nitrogen, phosphorus, macro elements (calcium, sodium and potassium) and heavy metals (chrome, lead, cadmium, nickel, zinc, copper, iron) were examined, respectively. Metallic elements like chrome, lead, cadmium, nickel, zinc, copper, iron and macro elements were determined in the plant samples. Meteorological data was also recorded for the same months to determine the correlation between meteorological data and analyses. Furthermore, for potential organic pollutants in soil samples, extracts obtained by Solid Phase Microextraction (SPME) techniques were analysed using Gas Chromatography/Mass Spectrometry (GC/MS).