Zeytinyağı atıksularının arıtımında elektrokimyasal yükseltgemenin uygulanması
Treatment of olive oil wastewaters using electrochemical oxidation
  1. Tez No: 150646
  2. Yazar: ÜMİT ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ BAKIR ÖĞÜTVEREN, Y.DOÇ.DR. ÜMRAN TEZCAN ÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytinyağı atıksuyu, Elektrokimyasal yükseltgeme, KOİ, Fenol, Yağ-gres, Olive oil wastewater, Electrochemical oxidation, COD, Phenol, Oil-grease
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Bitirme Tezi ZEYTİNYAĞI ATIKSULARININ ARITIMINDA ELEKTROKİMYASAL YÜKSELTGEMENİN UYGULANMASI ÜMİT ALTAY Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Ülker Bakır ÖĞÜTVEREN II. Danışman: Yard.Doç.Dr. Ümran TEZCAN ÜN 2004, 110 sayfa Zeytinyağı üretiminde oluşan atıksuyun arıtılması için bir çok yöntem geliştirilmiş ve denenmiştir. Bu çalışmada, bir zeytinyağı işletmesinden alınan karasuya elektrokimyasal yükseltgeme uygulanmıştır. Çalışmada anot ve katot olarak rutenyum oksit (Ru02) kaplı titanyum (Ti) plakalar kullanılmıştır. Elektrokimyasal giderim sırasında, destek elektrolit olarak kullanılan NaCl derişimi (1,2,3,5M), akım yoğunluğu (25, 45, 65, 75, 85, 105, 135 mAcm“2), atıksu akış hızı (1,10; 4,60; 7,90 cmV), sıcaklık (7, 20, 40 °C), elektrot demeti sayısı (1, 2) ve işlem süresi değiştirilerek karasuyun kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), fenol, yağ-gres derişimleri ve bulanıklık değerleri belirlenmiş ve giderim verimleri hesaplanmıştır. Ayrıca deneysel çalışmalarda pH ve iletkenlik değişimleri izlenmiştir. Çalışma sonucunda yüksek akım verimi (1,05) ve düşük enerji tüketimi (3,58 kWh(kgKOI)”1) ile 135 mAcm“2 akım yoğunluğunda % 99,4 KOİ giderimi sağlanarak atıksu deşarj standardı olan 250 mgL”1 KOİ değerinin altına inilmiştir. Ayrıca tüm çalışma şartlarında % 100 fenol giderimi, % 95'in üzerinde yağ-gres giderimi ve % 99'un üzerinde bulanıklık giderimi sağlanmıştır. Sonuç olarak zeytinyağı endüstrisi atıksuyunun sadece elektrokimyasal yükseltgeme ile deşarj standartlarım sağlayacak şekilde arıtıldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT Master of Science Thesis TREATMENT OF OLIVE OIL WASTEWATERS USING ELECTROCHEMICAL OXIDATION ÛMİTALTAY Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Ülker Bakır Ö?ÜTVEREN Asst. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ümran TEZCAN UN 2004, 110 pages A lot of methods have been improved and tested for the treatment of olive mill wastewaters which have formed as by-product during olive oil production. In this study, electrochemical treatment of black water provided from a local olive oil plant was performed. Ruthenium oxide (Ru02) coated titanium (Ti) plates were used as anode and cathode. Effects of the parameters such as NaCl concentration (1, 2, 3, 5M), used as supporting electrolyte, current density (25, 45, 65, 75, 85, 105, 135 mAcm“2), wastewater flow rate (1,10; 4,60; 7,90 cm3sn*1), temperature (7, 20, 40 °C), number of stack (1, 2) and electrolysis time on the removal efficiencies of COD, phenol, oil-grease and turbidity were calculated. Additionally, pH and electrical conductivity were monitored during the experimental studies. At the end of the study, COD removal efficiency of 99.4% with high current efficiency (1,05) and low energy consumption (3,58 kWh^gKOi)”1) at the current density of 135 mA.cm"2 was achieved to have a COD value below the discharge limit of 250 mgL'1. In addition, phenol removal of 100 %, oil-grease removal of over 95 % and turbidity removal of 99 % were achieved in all studies. As a conclusion, treatment of olive oil wastewater to discharge limits has been succeeded by applying electrochemical oxidation only.