Bazı yerli doğal zeolitlerin ıslanma ısıları ve kullanım alanları
Determination of immersion heats of some natural zeolites and their usages
  1. Tez No: 150647
  2. Yazar: GÖKÇE SENEM ATALAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Islanma Isısı, Doğal Zeolit, Modifiye Zeolit, Klinoptilolit, Immersion Heat, Natural Zeolite, Modified Zeolite, Clinoptilolite, pH 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI YERLİ DOĞAL ZEOLİTLERİN ISLANMA ISILARI VE KULLANIM ALANLARI Gökçe Senem ATALAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI 2004,78sayfa Bu çalışmada Gördes, Bigadiç ve Sivas yörelerinden alman bazı yerli doğal zeolitlerin ve modifiye (Na+,Ca'H) formlarının ıslanma ısıları ve sulu ortamlardaki davranışlarının çeşitli çözeltilerin (1 N Na^Ca“”“ ve 2 N Na^Ca44) pH değeri üzerine etkisi incelenmiştir. Yurdumuzun çeşitli yörelerinden alman klinoptilolitler XRD, DTA ve TGA yöntemleri ile karakterize edilmiştir. Isıtmalı yığın yöntemi ile 2 N 'lik Na+ ve Ca44 iyonik formları hazırlanmıştır. Numunelerin % nem içerikleri tayin edildikten sonra yapılan deneylerle ıslanma ısdarı (J/g) tayin edilmiştir. Deneyler sonucu, eğer doğal halde kullandacaksa yüksek ıslanma ısısı değeri sebebiyle en uygun zeolitin Gördes yöresine ait olduğu sonucuna varılmıştır. Ca4”1- modifiye formlar arasmda da Gördes yöresinden alman zeolit en yüksek ıslanma ısısı değerine sahiptir. Na+ formlar arasmda ise Bigadiç yöresinden alınan zeolitin ıslanma ısısı daha iyi çıkmıştır. Zeolitin çeşitli sulu ortamdaki davranışını incelemek için çeşitli çözeltiler (1 N Na^Ca** ve 2 N Na+Ca44) içine zeolit atılarak pH ölçümlari alınmıştır. Yapılan deneyler sonucu, zeolitin H* alıcısı ve H* vericisi olarak ikili davranış sergileyip, çözeltileri nötralleştirme eğiliminde olduğu sonucuna varılmıştır. Bütün deneylerde pH sonuçları üzerinde en etkili olan Gördes yöresine ait zeolitin aynı zamanda en hızlı etkiyi gösterdiği görülmüştür. Böylece doğal zeolitlerin buz çözücü olarak kullanılabileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF IMMERSION HEATS OF SOME NATURAL ZEOLITES AND THED* USAGES Gökçe Senem ATALAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKO?ULLARI 2004, 78 pages In this study, immersion heats of some natural zeolites obtained from Manisa-Gördes, Balıkesir-Bigadiç and Sivas region and also the effect of their behaviour in aqueous medium on pH values of some solutions (1 N Ca**, 2 N Ca**, 1 N Na+, 2 N Na4) was investigated. Clinoptilolite obtained from different regions from our country were characterized by XRD, DTA and TGA methods. 2 N of Ca“”“ and Na+ of ionic forms of clinoptilolite were prepared by the heated batch method. After the determination of % moisture contents, immersion heats (J/g) were determined by the experiments made on natural zeolite and its ionic forms. At the end of the experiments, if the zeolite is used in natural form, it is found that the zeolite obtained from Gördes region gives the best results. It was seen that from the Ca”~ forms of zeolites from the different regions, zeolite from Gördes region have the highest immersion heat value. But for Na+ forms of zeolites, immersion heat of zeolite from Bigadiç region is the best. To investigate the behaviour of natural zeolite in some aqueous medium, after the addition of zeolite into the solutions, pH values of solutions (1 N Na+ and Ca“”“ ve 2 N Na+and Ca”1"1) were recorded. From the results of experiments it was seen that zeolite, acts either as a H* acceptor or as a H* donor, exhibiting on amphoteric character and tending to neutralize the solutions. It was obvious that the effect of the zeolite from Gördes region was faster than the others. In this way zeolites can be used as deicers.