Diopsit esaslı angop kompozisyonlarının geliştirilmesi
Developing of the engobe glazes with diopside based cristalization
- Tez No: 150645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Angop, Diopsit, CaO-MgO-Si02 Sistemi, Frit, Opaklık, Engobe, Diopside, CaO-MgO-Si02 System, Frit, Opacity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİOPSİT ESASLI ANGOP KOMPOZİSYONLARININ GELİŞTİRİLMESİ EDAHOCAOĞLU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Ferhat KARA 2004, 62 sayfa Bu çalışmada» diopsit (CaMgSbOe) kristallizasyonu sağlayan duvar karosu angop kompozisyonları araştırılmıştır. Yüksek refraktif indeksinden dolayı diopsit kristallerinin opasite sağlaması ve pahalı zirkona alternatif olarak kullanılması mümkündür. Böylelikle, duvar karosu angop mahiyetinin azaltılması amaçlanmıştır. Bu amaçla değişen CaO/MgO oranlarmda fritter geliştirilerek, yaygm hammaddelerle diopsit oluşturacak şekilde formüle edilmiştir. Diopsit oluşumu açısından en optimum olarak seger formulasyonunda 0,45/0,45 CaO/MgO içeren frit bulunmuştur. Daha sonra hem reolojik stabiüte hem de maliyetler acısından en az frit kullanacak şekilde angop reçeteleri optimize edilmeye çalışdmıştır. Sonuç olarak, %25 diopsit friti içerecek şekilde uygun termal genleşme katsayısına sahip, yeterli derecede sinterlenmiş angop kompozisyonu geliştirilmiştir. Geliştirilen angop kompozissyonu maliyeti mevcut halde endüstride kullanüan kompozisyonlardan %65 daha ucuzdur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DEVELOPING OF THE ENGOBE GLAZES WİTH DIOPSIDE BASED CR1STALIZATION EDA HOCAO?LU Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Doç. Dr. Ferhat KARA 2004, 62 pages In this work, diopside (CaMgSİ20ö) based wall tile engobe compositions were studied. Due to its high refractive index, diopside crystals should provide high opacity and should be an alternative to expensive zirkon. Thus, cost of the wall tile engobe composition can be reduced. For this purpose, frits at varying CaO/MgO ratio were prepared and these frits were formulated with common raw materials so as to form diopside. For diopside formation, optimum CaO/MgO ratio was 0,45/0,45 in seger formulation. Then, engobe composition containing the least amount of frit were tried to be formulated from both cost and rhelogical points of view. As a result, 25% frit containing engobe which had an appropriate thermal expansion coefficient and good sinterability was developed. This particular composition had 65% lower cost than current industrial composition.