Endüstriyel tasarımda gereksinim ve moda ilişkisine kavramsal bir yaklaşım
A conceptual approach to relationship between industrial design, needs and fashion
- Tez No: 150648
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HOŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel tasarım, gereksinim, moda, ürün, kültür, Industrial Design, Needs, Fashion, Product, Culture
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ENDÜSTRİYEL TASARIMDA GEREKSİNİM VE MODA İLİŞKİSİNE KAVRAMSAL BİR YAKLAŞIM Levent BURGAZLI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstriyel Tasarım Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yaşar Hoşcan 2004, 43 Sayfa Bu çalışma iki temel yapı üzerine kuruludur: 1) Endüstriyel tasarım, gereksinim ve moda üçlüsünün oluşturduğu bütün. 2) Ürün-üretici, eşya-kullanıcı, tasarım-tasarımcı bakış açıları ile yukarıda sözü geçen bütünün incelenmesi. Endüstriyel Tasarım, Moda ve Gereksinim ilişkisi, ikinci maddedeki bakış açıları ile ele alınmakta ve kültür kavramı kapsamında tartışılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, birinci bölümde, Endüstriyel Tasarım ve Kültür ilişkisi ayrıntılı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde, Gereksinim kavramı, bu üç bakış açısı ile değerlendirilmekte ve tasarımın itici gücü olarak gereksinim kavramı üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde ise, Moda kavramı yine aynı yapı ile değerlendirilmekte ve Endüstriyel tasarım ile. moda kavramı ilişkilendirilmektedir. Sonuç bölümünde, kültür gereksinim ve modanın endüstriyel tasarımla doğrusal olmayan bağları kurulmakta ve bu kavramları anlamak için önerilen bu yapının gerekliliği ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis A CONCEPTUAL APPROACH TO RELATIONSHIP BETWEEN INDUSTRIAL DESIGN, NEEDS AND FASHION Levent BURGAZLI Anadolu University Graduate Scool of Natural and Applied Sciences Department of Industrial Design Supervisor: Prof. Dr. Yaşar Hoşcan 2004, 43 pages This study is based on two fundamental frameworks: 1) The whole made by Industrial design, needs and fashion concepts trio. 2) Examination of this whole by the three points of view: product- producer, object-user, design-designer. The relationships between Industrial Design, Needs and Fashion are researched via these three points of view and discussed on context of culture. For the sake of these purposes in the first section of this study relationship between Industrial Design and culture are explained in details. In the second section, concept of need is evaluated on these three points of view and explained concept of need examined as motive force of design. In the third section, concept of fashion is evaluated by the same sturcuture of points of view and relationship between industrial design and fashion is established. In conclusion, nonlinear relationships between culture, need, fashion and Industrial design are established and necessity of suggested explanatory sturcuture is explained.