Çanakkale Boğazı'nda bulunan bazı ekonomik alg türlerinin (Ulva rigida Agardh, 1822 ve Cystoseira barbata Agardh,1842) Tilapia balıklarının (Oreochromis niloticus Linnaeus, 1766) yem foormulasyonunda yem hammadesi olarak kullanılabilirliği üzerine bi
A investigation on the effects of different levels of Ulva rigida and Cystoseira barbata meals on growth performance of Tilapia (Oreochromis niloticus)
- Tez No: 150694
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRAN CİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Oreochromis nilotiaıs, makroalg, Ulva rigida, Cystoseira barbata, yem tüketimi, yem değerlendirmesi, büyüme performansı, vücut kompozisyonu, Oreochromis niloticus, macroalgae, Ulva rigida, Cystoseira barbata, feed intake, feed efficiency, growth performance, carcass composition. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz Bu çalışmada farklı seviyelerde Cystoseira ve Ulva ununun yem katkı maddesi olarak tilapia balıkların büyüme performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Oniki hafta süren bu besleme çalışmasında, hazırlanan yemlerin balıkların büyüme performansı, yem değerlendirmesi, yem tüketimi ve vücut kimyasal kompozisyonu üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Ortalama 4,5 g ağırlığa sahip 210 adet tilapia, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Akvaryum Ünitesi'nde 25 x 30 x 85 cm ebatlarında akvaryumlara eşit olarak, rasgele yerleştirilmiştir. Her yem grubundan 6 balık alınarak karkas analizi yapılmak üzere alınmıştır. En düşük büyüme performansı % 15 Ulva (7,45) içeren yemler ile beslenen balıklar görülürken, en yüksek büyüme performansı ise % 5 Cystoseira (12,43) ve Ulva % 5 (11,74) içeren yemler ile beslenen balıklarda olduğu gözlenmiştir. Sonuçlar % 5 Ulva ve % 5 Cystoseira unu içeren yemlerin tilapia balıkların büyüme performansı ve yem kullanımını iyileştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effects of different levels of Ulva rigida and Cystoseira barbata meals on growth performance of tilapia were studied. A twelve week nutrition trial was carried out to evaluate feed intake, feed efficiency, growth performance, and carcass composition in nile tilapia (Oreochromis niloticus Linnaeus, 1766). Two hundreds and ten Nile Tilapia with mean weights of 4.5 g were randomly placed into twenty-one aquariums (25 x 30 x 85 cm) in Aquarium Facility of Çanakklae 18 Mart University Faculty of Fisheries, Çanakkale. Six fish from each treatment were sacrificed at the beginning of the trial for subsequent analysis of carcass components. The Ulva 15 % showed the lowest growth performance (7.45), while the highest growth performance was observed in Cystoseira 5% (12.43) and Ulva 5% (11.74) groups, respectively. The results showed that a dietary inclusion of Ulva and Cystoseira meals (% 5) could improve the growth performance and feed utilization of tilapia.