2-[(4-klofenil) iminometil]fenol'ün sentezi, polimerizasyonu ve bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, polymarisation and investigation of some phisical properties of 2-[(4-chlorophenyl) iminomethyl] phenol
- Tez No: 150693
- Danışmanlar: PROF.DR. EYÜP ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif polikondenzasyon, 2-(4-klorofenil)iminometilfenol
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET 2-(4-klorofenil)iminometilfenorün (KFİMF) hava oksijeni ve sodyumhipoklorit ile ısidatif polikondenzasyonu ve onun bazı özellikleri incelenmiştir. Bu reaksiyonlarda, hava oksijeni ve sodyumhipokloridin optimum reaksiyon şartlan KFİMF' i için belirlenmiştir. ligo-2-(4-klorofenil) imino metil fenol (OKFİMF) 50-90°C'de bazik ortamda hava oksijeni : sodyumhipoklorid ile (KFİMF)' in oksidatif polikondenzasyonundan sentezlenmiştir. KFİMF'in NaOCİ için sayıca ortalama molekül ağırlığı (Mn) 468 g mol“', ağırlıkça ortlalama molekül ağırlığı (Mw) 892 g mol”1 ve heterojenlik indeksi (HI) 1.91 olarak bulunmuştur. Optimum reaksiyon şartlarında KFİMF'in verimi sodyumhipoklorid için »87.50, hava oksijeni için %62,80 olarak bulunmuştur. TG analiz sonuçlan göre KFİMF'in rmooksidatif bozunmaya karşı kararlı olduğunu göstermiştir. KFİMF'in Nükler Magnetik ezonans ('H-NMR), Furia-transfer-Infrared (FT-IR), Ultraviyole-Visible (UV-Vis) ile arakterizasyonu yapılmıştır. TG analizine göre OKFİMF 1000°C de%88,06, OKFİMF'in Cu ampleksi %91,74, Ni kompleksi %89,40, Co kompleksi %93,65 kütle kaybı olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
BSTRACT Properties of the products and the oxidative polycondensation reaction conditions of (4-chlorophenyl) imino methyl phenol (CPIMP) with air O2 and NaOCl were studied. In lese reactions, optimum reaction conditions of air O2 and NaOCl were determined for PIMP. 01igo-2-(4-chlorophenyl) imino methyl phenol was synthesized from the oxidative Decondensation of CPIMP with air O2 and NaOCl in alkaline medium at 50-90°C. The umber average molecular weight, (Mn) mass average molecular weight (Mw) and olydispersity index (PDI) values of OCPIMP (as oxidant, NaOCl) were found to be 468 g 10I“1, 892 g moi”[ and 1,91, respectively. At the optimum reaction conditions, the yield of (CPIMP was found to be % 62.80 (for air 02 oxidant) and % 87.50 (for NaOCl oxidant). TG nalyses were shown to be stable of OCPIMP against thermo-oxidative decomposition. The »CPIMP was characterized by 'H-NMR, FT-IR, UV-Vis and elemental analysis. The weight >ss of OCPIMP and its complexes Cu, Ni, Co was found to be %88,06, %91,74, %89,40, b93,65 at 1000°C according to TG analyses, respectively. keywords: Oxidative polycondensation, oligo-2-(4-chlorophenyl) imino methyl phenol. II