Genel amaçlı bulanık mantık denetleyicisi tasarımı
General purpose fuzzy logic controller design
- Tez No: 150708
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAKUP HACIYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık Denetimi, Mikrodenetleyici IV, Fuzzy Logic Control, Microcontroller V
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
öz Bu tez çalışmasında öncelikle bulanık mantık teorisi ve bunun geleneksel küme teorisiyle olan farkları verilmiş, ardından bulanık mantık denetleyicilerin yapısı incelendikten sonra da AT89S53 mikrodenetleyicisi ve Micro-C derleyicisi kullanılarak genel amaçlı bir bulanık mantık denetleyicisinin tasarımı gerçekleştirilmiştir. Bu denetleyicinin, denetim parametrelerinin denetleyiciye yüklenebilmesi için de PC de çalışan bir kullanıcı arabirimi programı geliştirilmiştir. Uygulama olarak ise kapalı bir kabın sıcaklık denetimi yapılmış ve yapılan deneyler sonucunda uygun üyelik değerleri ile birlikte sistemin kabul edilir sınırlar içinde karalı bir şekilde çalıştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis study, firstly, it has been given fuzzy logic theory and it^ diffrences from the traditional set theory next after studying fuzzy logic controller's structure./şrfter that, by using AT89S53 microcontroller and Micro-C complier, design of general purpose fuzzy logic controller has been realised. For downloading the parametres of this controller to the controller, a user interface program runnrg in PC has been developed. As application, temperature control of a closed cape has been done* «t the end of tests it has been seen that the system runs stabily with the values of suitable member in the acceptable limits.