Mısırda bitki sıklığının yeşil ot ve tane verimi ile bazı tarımsal karakterlere etkisi
The effect of plant density on yield and some agricultural characters of maize
  1. Tez No: 150709
  2. Yazar: ÖZLEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HARUN BAYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, çeşit, bitki sıklığı, Maize, hybrid, plant density VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
öz Bu araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Dardanos Araştırma ve Uygulama Biriminde 2002 yılı yazlık ana ürün yetiştirme sezonunda bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çeşitler (Isidore ve Tex) ana parselleri, bitki sıklıkları (5000, 7500, 10000, 125000 bitki/da) ise alt parselleri oluşturmuştur. Araştırmada hibrit çeşitler arasında tane verimi, yeşil ot verimi ve kuru madde verimi yönünden önemli bir farklılık saptanmamıştır. Bitki sıklığı arttıkça bitki boyu, koçan yüksekliği, yeşil ot verimi ve kuru madde verimi artmış, buna karşın koçan uzunluğu, koçan çapı, koçanda sıra sayısı, sırada tane sayısı, tek koçan ağırlığı ve koçan basma tane verimi önemli derecede azalmıştır. Tane verimi ise bitki sıklığının 5000 bitM/da'dan 7500 bitki/da'ya çıkmasıyla artmış, daha yüksek bitki sıklıklarında azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT This study was conducted in Dardanos Experimental Area of Faculty of Agriculture Çanakkale Onsekiz Mart University in summer main crop season of 2002 as a split-plot experimental design with four replications. Main plots and sub-plots include hybrids (Isidoro and Tex) and plant densities (5000, 7500, 10000 and 12500 plants/da), respectively. There was not significant differences between the hybrids in terms of grain yield, herbage yield, and dry matter yield. Plant height, ear height, herbage yield and dry matter yield increased with increasing plant density, whereas ear length, ear diameter, row number on ear, grain number per ear-row, ear weight and grain yield per ear decreased. Grain yield increased as plant density increased from 5000 plants/da to 7500 plants/da, on the other hand, it decreased at the higher plant densities.