Çanakkale kenti ve civarında özdirenç yöntemiyle yeraltısuyu aramaları
Investigation of groundwater in Çanakkale city and surroundings by means of resistivity method
- Tez No: 150730
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltısuyu, Deniz Suyu Girişimi, Özdirenç Yöntemi, Düşey Elektrik Sondajı (DES), Groundwater, intrusion of seawater, Vertical Electrical Sound (V. E. S.), Resistivity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz Yeraltısuyundan faydalanan Çanakkale Kentinde su yatakları tam olarak bilinmemektedir. Denizle olan etkileşiminden dolayı tuzlusu girişimi vardır ve kentin su yatakları tehdit altındadır. Çanakkale Kentinin su yataklarının, tuzlusu girişimi nedeniyle, gelecekte kullanılamaz duruma gelme tehlikesi, problemin önemini göstermektedir. Problemin çözümü için, elektriksel iletkenlik temeline dayanan ve bu nedenle yeraltısuyu aramalarında özellikle tercih edilen doğru akım özdirenç yöntemi, düşey elektrik sondajı tekniği Schlumberger elektrot dizilimi kullanılmıştır. 117 noktada yapılan ölçümler sonucunda elde edilen özdirenç değerleri, çalışma alanındaki sondaj kuyularından elde edilen bilgilerle desteklenmiştir. Çalışma sonucunda, çalışma alanının özellikle boğaza yalan bölümlerinde deniz suyu girişimi nedeniyle su yataklarının etkilenebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Çanakkale is a city, settled near the Çanakkale Throat. Due to the seawater intrusion in Çanakkale city region, the water aquifers are under high risk. In the future, this situation may cause major problems such as, the vulnerability of groundwater reservoir in Çanakkale. As İt is already known, a D. C. Resistivity method Vertical Electrical Sound technique and Schlumberger electrode array is one of the most commonly used techniques in groundwater exploration. In this study, in 117 localities, D. C. Resistivity method Vertical Electrical Sound technique and Schlumberger electrode array was applied. After geophysical data are collected, these data were interpreted together with well-log data. In conclusion, in the light of data derived from resistivity studies, possible aquifers and coastal seawater intrusion effects are documented.