Tıkanma sarılığında trombosit fonksiyonlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 150773
- Danışmanlar: PROF.DR. CUMHUR YEĞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Obstructive jaundice, hypercoagulation, PFA 100, platelet functions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Artmış bilirubin değerleri ile birlikte pek çok sistem etkilenmektedir. Bu çalışmada trombosit fonksiyonlarının ve pıhtılaşma dinamiğinin tıkanma sarılıklı hastalarda nasıl değiştiği araştırılmıştır. Tıkanma sarılığı olan 23 hastadan drenaj öncesi ve sonrası karaciğer fonksiyon tesleri, CRP değeri, PTT, PT, hemogram değerlerine bakıldı. Tromboelastografi (TEG) ile pıhtı dinamiği, PFA 100 ile trombosit fonksiyonları değerlendirildi. Bulgular değerlendirildiğinde tıkanma sarılıktı %80 hastada belirgin olarak artmış pıhtılaşma eğilimi izlendi. Bilirubin değerlerine bağlı olarak pıhtının maksimum kuvveti, elastisitesi ve koagulasyon indeksinin etkilendiği gözlendi. PFA 100 ile bakılan membran kapanma sürelerinin %30 hastada normalden uzun, % 17 hastada normalden kısa olduğu gözlendi. Drenaj öncesi ve sonrası koagulasyon değerleri ve trombosit fonksiyonları açısından belirgin bir farklılık izlenmemiştir. Sonuç olarak genel olarak beklenin aksine, tıkanma sarılıklı hastalarda protrombin zamanından bağımsız olarak artmış, koagulasyon eğilimi tesbit edilmiştir. Bu eğilimin nedeni artmış fibrin trombosit etkileşimi olarak gözlenmektedir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Tıkanma sanlığı, hiperkoagulasyon, PFA 100, trombosit fonksiyonları
Özet (Çeviri)
SUMMARY All of the body systems are affected by the increased levels of bilirubin. The aim of this study is to investigate the function of platelets and cloth dynamics in patients with obstructive jaundice. Liver function tests, CRP values, PT.PTT and hemogram values were obtained from 23 patients, tromboelastography (TEG) was done for evaluation of coagulation dynamics, PFA 100 for evaluation of platelet functions. All tests were determined before and after the drainage procedure. Hypercoagulation was detected in 80 % of patients. Maximum strenght, elasticity, coaguation indices of cloth were correlated with the values of increased direct bilirubin concentrations. Although maximum strenght of coagulum usually represents increased activity of platelet function, membrane closure times with PFA 100 were found to be prolonged in 30 % of patients, reduced values were determined in 17% of patients. No demonstrable effect on coagulation parameters and platelet function were detected after all kind of drainage procedures. Even though there is a general belief about the increased bleeeding rate in obstructice jaundice patients, we could not demonstrated reduced clothing activity by measuring PFA or TEG. We observed hypercoagulation tendency independent of increased protrombin times. Most probable cause of this effect is the increased activity of fibrin polymers on platelet membrane.