The security perception of the Russian Federation and its military doctrines in the post-cold war era
Rusya Federasyonu'nun soğuk savaş sonrası dönemde güvenlik algılayışı ve askeri dokyrinleri
  1. Tez No: 150774
  2. Yazar: NİLÜFER EDA DENKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, güvenlik, askeri doktrin, imparatorluk mirası, Yakın Çevre vıı, The Russian Federation, security, military doctrine, imperial legacy, Near Abroad
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz Rusya Federasyonu'nun Soğuk Savaş Sonrası Dönemde Güvenlik Algılayışı ve Askeri Doktrinleri Denker, Nilüfer Eda Yüksek Lisans, Avrasya Çalışmaları Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Ocak 2006, 118 sayfa Bu tezde, Rusya Federasyonu, Soğuk Savaş sonrası dönemde halen klasik Sovyet tipi güvenlik algılayışını sürdürmeye çalışıp çalışmadığını anlamak için incelenmiştir ve ulusal güvenlik hakkındaki görüşlerini kavrayabilmek için askeri doktrinleri de ayrıca bu çalışmada araştırılmıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ve Soğuk Savaş sonrası dönemde Rusya'nın bağımsız bir varlık olarak ortaya çıkışının Rusya Federasyonu'nu ulusal çıkarlarını yeniden tanımlamaya zorladığı çok açıktır. Bu bağlamda, yeni kimliğini ve ulusal çıkarlarını değişen güvenlik ortamında tanımlamada krizler yaşamıştır. Her ne kadar Yeltsin' in ilk yıllarında, Batı ile yakın bir işbirliği tercih etse de, sonradan bu görüşü terk etmiştir.“Bazı devletler ve koalisyonlar”halen Rusya Federasyonu'nun güvenliğine“ana tehditler”olarak düşünülmüştür ve“Yakın Çevre Politikası”yeniden önem kazanmıştır. Ayrıca, Putin' in Rusya Devlet Başkam olarak göreve gelmesiyle, Rusya Federasyonu'nun hem iç hem dış güvenlik sorunlarına ilişkin tutumu, geleneksel çıkarların ve eski tarz güvenlik sorunlarının artan önemini göstermiştir. Bu sebeple bu tezde, Rusya Federasyonu'nun soğuk savaş sonrası dönemde halen iyi bilinen geleneksel çıkarlarını, klasik Sovyet tipi güvenlik algılayışını sürdürmeye çalıştığı iddia edilmiştir. Bu yüzden, bu çalışma bu iddiayı, imparatorluk geçmişinin etkilerini, değişim yıllarını ve soğuk savaş sonrası dönemde Yeltsin ve Putin devirlerinde onun yeni güvenlik ortamındaki yerini inceleyerek açıklamaya çalışmıştır. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Security Perception of the Russian Federation and Its Military Doctrines in the Post-Cold War Era Denker, Nilüfer Eda M.S., Eurasian Studies Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı January 2006, 118 pages In this thesis, the Russian Federation is investigated to understand if it still tries to continue its classic Soviet style of security perception in the post-Cold War era and its views concerning national security, as reflected in Russia's military doctrines. It is so obvious that the disintegration of the Soviet Union and the emergence of Russia as an independent entity in the post-cold war era have compelled the Russian Federation to redefine its national interests. In this context, it experienced a crisis of describing its identity and national interests in changing security environment. Although in the early years of Yeltsin it preferred close cooperation with the West, then abandoned this approach. It was implied that“some states and coalitions”were still“main threats”to the security of the Russian Federation in the military doctrine and the“near abroad policy”re-gained importance. In addition, with the inauguration of Putin as Russian President, the reaction of the Russian Federation regarding both internal and external security issues displayed the growing significance of traditional interests and old-style security issues. Thus, in this thesis, it is asserted that the Russian Federation still tries to sustain its well-known traditional interests, the classic Soviet style of security perception in the post-Cold War period. Therefore, this study tries to explain this argument through examining the effects of imperial past, transformation years and its situation in the new security environment of post- Cold War era under Yeltsin and Putin. IV