Geographic information system (GIS) based database development and evaluation study for soils of northern coast of İzmir bay
Cografi bilgi sistemi (CBS) merkezli veri tabanı geliştirmesi ve İzmir körfezi kuzey kıyısı zeminleri için değerlendirme çalışması
- Tez No: 150830
- Danışmanlar: PROF.DR. ARİF ŞENGÜN KAYALAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: mikrobölgeleme, veri tabam, CBS, zemin dinamiği, izmir, yöresel dinamik zemin davranışı, sıvılaşma, microzonation, database, GIS, soil dynamics, İzmir, site-response, liquefaction
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu doktora tezi çalışmasında, coğrafi bilgi sistemi (CBS) merkezli zemin dinamiği veri tabanı geliştirilmiş ve İzmir Körfezi kuzey kıyısı zeminleri için tek-boyutlu dinamik yöresel zemin davranışı analizleri gerçekleştirilmiştir. Yörenin depremselliği, tektoniği ve yerel zemin koşullan deterministik mikrobölgeleme çalışmasında dikkate alınmıştır. İzmir kentine yakın ve uzak mesafelerdeki deprem kaynaklan, kent için oluşturdukları riskler ile birlikte belirlenmişlerdir. Deterministik mikrobölgeleme çalışması için risk seviyelerini elde etmek amacı ile probabilistik yaklaşımdan faydalanılmıştır. Zemin dinamiği veri tabanına çok sayıda geoteknik veri kaydedilmiştir. Bir araştırma projesi kapsamında geliştirilen CBS merkezli dinamik arayüz yazılımı DÎSO 7.0'm geliştirilmesine katkıda bulunulmuştur. Yöresel zemin davranışı analizleri için gerekli dinamik zemin parametreleri DÎSO 7.0 ile hesaplanmıştır. Tek-boyutlu dinamik yöresel zemin davranışı analizleri eşdeğer lineer yöntem esas alınarak ve EERA yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sıvılaşma analizleri ve sıvılaşma sonrası oturma hesaplan da DİSO 7.0 kullanılarak yapılmıştır. Dinamik analizler, kritik yakın mesafe deprem kaynağı (İzmir Fayı) ile ilgili olduğu düşünülen 16.12.1977 İzmir Depremi (M=5.3) ve kritik uzak mesafe deprem kaynağının (Karaburun Fayı) oluşturduğu 10.04.2003 Urla Depremi (M=5.6) kayıtlan kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Her iki kritik deprem kaynağı üzerinde oluşabilecek 6.5 büyüklüğündeki senaryo depremleri de dinamik analizlerde değerlendirilmiştir. İvme spektrum grafiğini zenginleştirmek amacıyla dinamik zemin davranışı analizleri 02.05.1983 Coalinga (M=6.4) ve 18.10.1989 Loma Prieta (M=6.9) depremlerinin kayıtlan kullanılarak tekrarlanmıştır. Dinamik analiz sonuçlan ulusal deprem yönetmeliği çerçevesinde tartışılmıştır. Dinamik parametrelerin yüzey modelleri Arc View 3D Analyst kullanılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
A geographical information system (GIS) based soil dynamics database was developed and one-dimensional dynamic site-response analyses were performed for the northern coast of Izmir Bay area soils in this dissertation. Seismicity, tectonics and local soil conditions are taken into account for deterministic microzonation study. Close and long distance seismic sources have been determined with their uncertainties for the city of Izmir. Probabilistic approach was used in order to obtain risk levels for deterministic microzonation study. Large number of geotechnical data was put into soil dynamics database. Contributions have been made in development of GIS based dynamic interface software DISO 7.0 constructed for a research project. Dynamic soil parameters needed for site-response analysis were computed with DISO 7.0. One-dimensional dynamic site-response analyses were performed using EERA software based on equivalent linear method. Liquefaction analyses and post-liquefaction settlement calculations have been also performed using DISO 7.0. Dynamic analyses have been performed using records of 16.12.1977 İzmir Earthquake (M=5.3) related to critical close distance seismic source (İzmir Fault) and 10.04.2003 Urla Earthquake (M=5.6) originated from critical long distance seismic source (Karaburun Fault). The scenario earthquakes with a magnitude of 6.5 for both critical seismic sources have been also evaluated in dynamic analyses. Dynamic site-response analyses have been repeated using records of 02.05.1983 Coalinga (M=6.4) and 18.10.1989 Loma Prieta (M=6.9) earthquakes to enrich the acceleration spectrum graph. Results of dynamic analyses have been discussed according with regards to national seismic hazard code. Surface models of dynamic parameters have been prepared using Arc View 3D Analyst.