An optimization study for urban public transport system
Bir şehiriçi kamu taşımacılık sistemi için optimizasyon çalışması
- Tez No: 150838
- Danışmanlar: PROF.DR. MİRAÇ BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sehiriçi kamu taşımacılık sistemleri, Simülasyon, Deney tasarımı, Metamodelleme, Yanıt yüzey metodolojisi, İstek fonksiyonları, Urban public transport systems, Simulation, Design of experiments, Metamodelling, Response surface methodology, Desirability functions
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Artan araç trafiği ve şehirlerin çevresini iyileştirmek için kamu taşımacılık sistemleri inşa edilmiştir. Kamu taşımacılığını sağlayanlar taşımacılık sisteminin kullanılmasını yolcular açısından çekici hale getirmelidir. Kamu taşımacılığı alanında yapılan çalışmaların birçoğu sistem performansının değerlendirilmesi, trafik yönetimi, araç planlama ve çizelgeleme konularına odaklanmıştır. Bu çalışmada, İzmir Şehri metro kamu taşımacılık sistemi için, vagon doluluk oranının yüzde elli olması gerekliliği ile sistemde geçirilen ortalama yolcu süresini minimize edecek optimum tren sıklık sürelerinin bulunması amaçlanmıştır. Çözüm için, öncelikle her bir problem için simülasyon modeli oluşturulmuştur (haftaiçi sabah problemi (HSP), haftaiçi öğleden sonra problemi (HÖP), Cumartesi problemi (CTP), Pazar problemi (PZP)). Simülasyon modellerinden elde edilen veriler ile metamodeller oluşturulduktan sonra optimum çözüm için istek fonksiyonları kullanılmıştır. Bu çalışmanın ana katkısı, sehiriçi kamu taşımacılık sisteminde karşılaşılan optimizasyon probleminin çözümü için yanıt yüzey metodolojisinin (YYM) kullanılması, ve kamu taşımalık hizmeti sağlayanlara YYM ni kullanarak optimum sonuçları bulmaları için yol gösterici olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Because of the increasing car traffic and the need to improve the environment of the cities public transport systems have been constructed. Urban public transport providers have to make attractive the use of transport system for passengers. Most of the research in urban public transport area has been focused on the evaluation of system's performance, traffic management, vehicle planning and scheduling. In this study, for an underground urban public transport system in Izmir City, the aim is to find the optimum headways, to minimize the average passenger time spent in the metro-line with the requirement of fifty percent fullness rate of the carriages. For solution, first simulation models are constructed for each problem (weekday morning problem (WMP), weekday afternoon problem (WAP), Saturday problem (STP), and Sunday problem (SNP)). The data obtained from the simulation models are used for fitting metamodels, and then desirability functions are used for finding the optimum solution. The main contribution of the current study is to solve the optimization problem confronted in the urban public transport system by using response surface methodology (RSM), and to provide direction for public transport providers to find out optimum solutions using RSM.