Investigation of relationship between antioxidant enzyme activities and secondary metabolites production in U.dioica depending on the medium conditions
U.dioica'da ortam koşullarına bağımlı bazı sekonder metabolitlerin üretimi ve antioksidan enzim ilişkisinin aydınlatılması
- Tez No: 150839
 - Danışmanlar: PROF. DR. LEMAN TARHAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: U.dioica, metal stres, antioksidant enzim, lipid peroksidasyon, sekonder metabolit, U.dioica, metal stress, antioxidant enzymes, lipid peroxidation, secondary metabolite
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Al3+ ve Cd2+ stres koşullarında büyütülen U.dioica' nın tüm organlarında antioksidan enzim aktiviteleri, lipid peroksidasyon, pruvat, toplam fenol gibi sekonder metabolit değişimleri incelendi U.dioica organlarındaki SOD aktivitesL besi ortamındaki Al3+ derişimine bağımlı olarak artış gösterdi Kök, gövde ve yapraklarda gözlenen en yüksek SOD aktiviteleri; 60uM Al3+ içeren ortamda 48. saatte sırasryla 735.56, 849.12 ve 389.96 IU/mg olarak bulunmuştur. Kadmiyum stres koşulunda ise SOD aktivitesi kök ve gövde de 50 uM Cd+2 içeren besi ortamında 44. saatte, 100 uM Cd+2 20. saatte ınaksimuma ulaşmıştır. U.dioica kök, gövde ve yapraklanndaki en yüksek CAT ve AsA-dep POD aktiviteleri sırasıyla 84.05 ve 8.42 IU/mg ; 132.53 ve 8.84 IU/mg ; 9.3 ve 3.76 IU/mg olarak saptandı. Cd+2 stres koşullarında ise U.dioica organlarındaki AsA-dep POD aktiviteleri; 100 uM Cd+2 de büyütülen kökler dışmda Cd+2 konsantrasyonundaki artışlara bağh olarak arttı. Kök, gövde ve yaprakta en yüksek AsA-dep POD aktiviteleri sırasıyla 14.62, 36.32 ve 5.14 IU/mg olarak belirlendi Ancak; incelenen tüm Cd+2 konsantrasyonlarında, inkübasyon periyodu süresince CAT aktivitesi saptanmadı. Bu çalışmada; en yüksek fenol düzeyleri, 40 uM Al3+için 72. saatte 0,21 ug/mg w.w olarak belirlendi Pruvat düzeyleri U.dioica organlarında kökten yaprağa doğru artış göstermekte olup Cd2+ stres koşullarında Al3+ ile kıyasla daha yüksektir. Sunulan çalışmada, besi ortamındaki her iki metal derişiminin artmasryla hücre içi demir, bakır, mangan ve çinko seviyelerinde azalmalar belirlenmiştir. Membran hasarının bir göstergesi olan LPO düzeyleri, kök ve gövde de 60 yM Al3+ içeren besi ortamında, yapraklarda ise 40uM Al3+ da minimum olarak bulunmuştur. Cd+2 stres koşullarında; minimum LPO düzeyleri, kök ve gövde için lOOuM Cd+2 ve yapraklarda ise 20uM Cd+2 da saptanmıştır. Aynı yamanda, SOD ile AsA-dep POD aktivitelerindeki artışlarla, Af3 a göre Cd+2 varlığında U.dioica organlarında daha düşük LPO düzeyleri saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The variations of antioxidant enzyme activities such as superoxidase dismutase, catalase, ascorbate peroxidase, lipid peroxidation and secondary metabolites levels such as pyruvate, total phenol were investigated in all Urtica dioica organs grown in the presence of Al3+ and Cd2+ stress conditions. The highest SOD activities in U. dioica roots, stems and leaves incubated in the 60 uM Al3+ containing medium were found to be 735.6, 849.1 and 389.9 IU/mg on the 48* hour, respectively. In Cd2+ stress conditions, highest SOD activities were determined in root and stems at 50 uM Cd2+ supplemented medium on the 44* hour and in leaves at 100 uM Cd2+ on the 20* hour and these levels were 1322.5, 1188.9 and 396.2 IU/mg, respectively. The CAT and AsA-dep POD activities in U.dioica roots, stems and leaves grown in 60 uM Al34- were highest and determined as 84.1 and 8.40 IU/mg ; 132.5 and 8.84 IU/mg; 9.3 and 3.8 IU/mg, respectively. According to our results, AsA-dep POD activities of U.dioica organs were increased with respect to increases in Cd2+ concentration except for roots grown in 100 uM Cd2+. The highest AsA-dep POD activities of roots, stems and leaves were determined as 14.62, 36.32 and 5.14 IU/mg, respectively. However; CAT activity can not be determined at all investigated Cd2+ concentrations during the incubation period. In addition, the highest phenol levels were determined as 0.21 ug / mg w.w for 40 uM Al3+ on the 72* hour. Pyruvate levels were increased from roots to leaves and the levels in Cd2+ stress conditions were higher than Al3+. In general, antioxidant enzymes increased with decreases in intracellular content of iron, copper, manganese and zinc in both stress conditions. As a indicative marker of membrane damage, LPO levels were minimum at 60 uM Al3+ for root and stems and at 40 uM for leaves. In Cd2+ stress conditions, minimum LPO levels were determined in root, stem at 100 uM Cd2+ and leaves at 20 uM Cd2+. At the same time, increases of SOD activities together with AsA-dep POD caused lower LPO levels in U.dioca organs under Cd2+ toxicity than Al3+ and provide protection against oxidative damage.