Importance of art in authenticating Dasein
Dasein'in otantik olabilmesinde sanatın önemi
  1. Tez No: 150853
  2. Yazar: EMİNE YASEMİN ŞENYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Heidegger, Sanat, Otantiklik, Dasein, Alethia, Heidegger, Art, Authenticity, Dasein, Alethia IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz DASEIN'IN OTANTİK OLABİLMESİNDE SANATIN ONEMI Şenyurt, E. Yasemin Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr: Ahmet İnam Ocak 2006, 63 sayfa Bu tezin amacı Heidegger' in otantiklik ile ilgili düşünceleri ile sanat anlayışı arasında bağ kurmaya çalışmak ve Dasein'in otantik olabilmesinde sanatın nasıl bir rolü olduğunu göstermektir.Dasein'in otantik olabilmesi kendinin kendi olduğu gibi açığa çıkabilmesi önemli bir rol oynar. Dolayısıyla sanat ve otantiklik ilişkisi varlığın kendini olduğu gibi açığa çıkarması anlamına gelen alethia üzerinden kurulabilmektedir. Aynı zamanda sanat dünya açımlayın özelliği ile Dasein'in kendine özgü dünyasının kendine özgü bir şekilde açığa çıkmasına olanak tanıdığı için de Dasein'in otantik olabilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPORTANCE OF ART IN AUTHENTICATING DASEIN Şenyurt, E. Yasemin M. A.., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam January 2006, 63 pages The aim of this thesis is to try to establish a relationship between Heidegger's thought on authenticity and art, and to show the role of art in authentic being of Dasein. Dasein's being authentic depends on Dasein's revealing of itself as itself. In this respect art plays an important role in revealing Dasein as itself. Thus, the relation between art and authenticity can be based on alethia which is the revealing of being as itself. At the same time art plays an important role in authenticating Dasein by its world-disclosing feature as it allows Dasein's own world to reveal itself in its own way.