Local dynamics in the process of conservation and restoration and restoration projects in Kastamonu
Kastomonu'da koruma ve restorasyon projeleri sürecinin yerel dinamikleri
  1. Tez No: 150852
  2. Yazar: AYSU KES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel katılım, yerel karar alma mekanizması, kültürel mirasın korunması, kent kimliği, tarihi kentler, Kastamonu vn, Local participation, local decision- making, cultural heritage conservation, sense of place, historical towns, Kastamonu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz KASTAMONU'DA KORUMA VE RESTORASYON PROJELERİ SÜRECİNİN YEREL DİNAMİKLERİ Aysu Kes Master, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sibel Kalaycıoğlu Ocak 2006, 102 sayfa Bu tezin amacı, Türkiye'de, özellikle de düşük nüfuslu kentlerde yerel katılım dinamiklerini anlamaktır. Kastamonu'daki koruma ve restorasyon projeleri bu amaca ulaşmak için örnek olay olarak seçilmiştir. Bu projeler Kastamonu'daki geleneksel/tarihi konakların restorasyonunu ve yeniden kullanımını kapsamaktadır. Araştırma Kastamonu'daki yerel katılımın sosyal süreçlerini inceleyebilmek için projelere ilişkin paydaşlar üzerinde odaklanmıştır. Bu araştırmanın başlıca veri toplama yöntemi üç paydaş grubuyla yapılan görüşmelerdir. Bu paydaşlar karar alıcılar, konakların sahipleri ve Kastamonu yerel halkıdır. Bu araştırma için, 2004 yılının kasım ayında Kastamonu'da 41 kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler denekelerin katılım ve karar alma dinamikleri ile ilgili algılayışları ve de koruma ve restorasyon süreçleri üzerinden kent kimliğini kavrayışları ile ilgili sorular içermekteydi. Tüm görüşmeler kaydedildi ve çözümlenerek analiz edildi. Bu tezin başlıca üç bulgusu vardır. Birinci olarak, paydaşlar arasında bir katılımın ne olduğuna dair ortak, tutarlı bir algışayış yoktur. Bu da ikinci bulgu olan paydaşlar arasında etkileşim ve katılımın düşük olmasına yol açmaktadır. Üçüncü bulgu olarak ise, Kastamonu'daki koruma ve restorasyon projeleri çoğunluk tararından ekonomik yatırım olarak algılanmaktadır. Kişiler projeleri desteklerken vıkonakların kültürel miras değerine ya da kent kimliğine daha az sıklıkla değinmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCAL DYNAMICS IN THE PROCESS OF CONSERVATION AND RESTORATION PROJECTS IN KASTAMONU Aysu Kes M.Sc, Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu January 2006, 102 pages The aim of this thesis is to understand the local participation dynamics in Turkey, especially in the cities with small populations. The conservation and restoration projects in Kastamonu were chosen as the case in order to achieve this aim. These projects include the restoration and reuse of historical/traditional houses in Turkey. The research was focused on the stakeholders in relation to these projects in order to be able to examine the social processes with regard to the local participation in Kastamonu. The major data collection method of this research was interviews with three groups of stakeholders. These stakeholders were the decision- makers, the owners of the houses, and the local people. For the research, 41 interviews were conducted in November 2004 in Kastamonu. The interviews included questions with regard to perceptions of the respondents about the issues of participation and decision making dynamics, as well as the conception of sense of place, through the conservation and restoration processes. All these interviews were recorded and transcribed for discourse analysis. There are three major findings of this thesis. Firstly, the stakeholders do not have a consistent perception of what participation is. This leads to the second finding that the level of interaction and the level of participation are low among the stakeholders. Thirdly, the conservation and restoration projects in Kastamonu are IVperceived as economic investments by the vast majority of people. The heritage and cultural value of the houses are less frequently referred to.