Prostat kanseri sıçan modelinde, tümör lizatı ile olgunlaştırılmış dentritik hücre aşı tedavisinin etkinliği
  1. Tez No: 150866
  2. Yazar: CENK MURAT YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LAVENT TÜRKERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Dendritik hücre, prostat kanseri, immünoterapi, metastatik, hormon rezistan Key Words: Dendritic cell, prostate cancer, immunotherapy, metastatic, hormone resistant
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
I- ÖZET: Metastatik veya hormona dirençli prostat kanserinde değişik tedavi alternatifleri bulunmasına rağmen, hastalarda uzun dönem sağkalım sağlanamamaktadır. Bu nedenle, ileri evre prostat kanseri olan hastalar için farklı tedavi seçenekleri araştınlmaktadır. Tümör hücrelerine karşı bağışıklık sisteminin uyarılması, araştırılmakta olan tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır. Bu çalışmada, sıçan prostat kanseri modelinde, tümör lizatı ile uyarılmış dendritik hücre tedavisinin etkinHği araştırılmıştır. Çalışma toplam 17 adet“Copenhagen”sıçanı ile yapılmıştır. Sıçanların 5 'i kontrol grubu, 5'i birinci tedavi kolu ve yine 5'i ikinci tedavi kolu olarak ayrılırken, 2 sıçan da dendritik hücre elde edilmesi amacıyla kullanılmıştır. Feda edilen 2 sıçarım ön ve arka bacak kemikleri ve vertebral kolumu çıkartılarak labaratuvar ortamında dendritik hücreler elde edilmiştir. Eş zamanlı olarak kontrol ve tedavi grubundaki sıçanlara“MAT-ly-lu”prostat kanseri tümör hücreleri enjekte edilerek tümör oluşturulmuştur. Ardından kontrol grubuna serum fizyolojik, 1. tedavi grubuna 10.000 adet/ml. ve 2. tedavi grubuna 15.000 adet/ml. dendritik hücre enjeksiyonu yapılarak izlenmiştir. Yirmi günlük izlem sonunda sıçanlar giyotin yöntemi ile feda edilerek, tümör dokuları çıkartılmış ve laparatomi yapılarak metastatik değerlendirme yapılmıştır. Çıkartılan dokularda apoptoz değerlendirilerek aşı tedavisinin etkinliği değerlendirilmiştir. Her üç grupta da izlem süresi boyunca ortalama tümör yüklerinde artış olduğu gözlenirken, bu artışın kontrol grubunda, tedavi gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla olduğu tespit edilmiştir. Tedavi grupları arasında da 1. ve 2. tedavi grubu arasında anlamlı fark olduğu gözlenmiştir. Tümör dokusundaki apoptoz oranlan değerlendirildiğinde benzer ilişkiler tespit edilmiştir. Toplam 15.000 adet/ml. dendritik hücre aşısı uygulanan sıçanlarda diğer gruplara oranla istatistiksel olarak anlamlı etki sağlanabildiği gösterilmiştir. Bu çalışmada, tümör lizatı ile olgunlaştınlan sıçan dendritik hücrelerinin, prostat kanseri sıçan modelinde oldukça etkili bir tedavi yöntemi olduğu gösterilmiştir. Bu konu hakkındaki çalışmaların artması, dendritik hücre aşı tedavisinin çok daha başarılı olmasına olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
H- ABSTRACT Although, there had been several treatment alternatives for metastatic and hormone resistant prostate cancer, long term survival of the patients has not been established. For this reason, different treatment strategies has been underinvestigation for advanced stage prostate cancer. One of this investigations is the stimulation of immune system against tumor cells. The aim of this study is to investigate the effect of tumor lysate activated dendritic cell vaccine in prostate cancer rat model. The study was performed with a total of 17“Copenhagen”rats. There were 5 rats in control group, 5 in first treatment arm and 5 in second treatment arm. Other 2 rats were used to obtain dendritic cells. Dendritic cells were obtained from anterior and posterior extremities and vertebral column of the rats. Prostate cancer was formed by injection of“MAT-ly-lu”prostate cancer tumor cells to the rats. Serum physiologic solution was injected to control group, while 10.000 unit/ml. and 15.000 unit/ml dendritic cells were injected to first and second treatment arm respectively. The rats were sacrificed by guillotine technique after a 20 days of follow-up. First the tumors was excised and then a laparotomy was performed to identify the possible metastasis. The effect of the vaccine therapy was determined by apoptotic evaluation of the excised tissues. Although there was an increase in mean tumor mass of each group, this was statistically significantly higher in control than in treatment groups. There was also a statistically significant difference between treatment groups. The results of apoptotic evaluation was similar. There was a statistically significant effect in tumor regression in rats who had 15.000 unit/ml. dendritic cells injection. In this study, tumor lysate activated dendritic cell vaccine was defined to be an effective treatment modality in prostate cancer rat model. By the advancing of clinical studies about this subject, success of dendritic cell vaccine will be more effectively established.