Ani bebek ölümü sendromu risk faktörleri konusunda birinci basamak birinci basamak sağlık faktörleri ve annelerin bilgi ve tutumları
- Tez No: 150895
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PEMRA ÜNALAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ani bebek ölümü, sağlık personeli, anneler, bilgi, Sudden infant death, health professionals, mothers, knowledge
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Ani Bebek ölümü Sendromu (ABÖS) bir yaş altı bebeklerde görülen ani ölüm nedeninin ayrıntılı öykü, tam bir postmortem araştırma ve otopsiye rağmen açıklanamaması durumudur. Bu çalışmada, birinci basamak sağlık personelinin ABÛ risk faktörleri konusundaki bilgi düzeyleri, ailelerle görüşmeleri sırasında, annelere bebeklerini yatırma pozisyonu konusunda öneri vermedeki tutum ve davranışları ile aynı personelden hizmet alan 0-6 ay arası bebeği olan annelerin ABÛ açısından risk oluşturacak davranışlarını incelemek amaçlanmıştır. Çalışma kesitsel tipte, tanımlayıcı bir araştırmadır. Mart-Mayıs 2005 tarihleri arasında, İstanbul'da bulunan toplam 21 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Merkezinde çalışan 174 sağlık personeli (aile hekimi, pediatrist, pratisyen hekim, ebe ve hemşire) ile yüz yüze görüşülerek araştırmanın verilerinin ilk kısmı toplanmıştır. Sağlık personelinin ABÖ risk faktörleri konusundaki bilgi düzeyleri, annelere 0-6 ay arası bebekler için yatış önerisi vermeyi ne kadar önemsedikleri ve öneri verip vermedikleri sorgulanmıştır. Aynı personelden hizmet almakta olan 0-6 ay arası bebeklerin annelerine, sağlam çocuk polikliniği kayıtlarından telefonları alınarak ulaşılmıştır. Toplam 150 anne ile telefon görüşmesi yapılmıştır. Annelerin bebeklerini yatırma pozisyonları öğrenilerek, ABÖ açısından risk oluşturabilecek davranışları değerlendirilmiştir. Çalışmanın tamamlanmasından sonra çalışmanın yapıldığı tüm AÇSAP'lara gönderilmek üzere ABÖ'nün önlenebilir risk faktörleri konusunda hazırlanmış olan 70*90 cm boyutundaki 21 poster, il Sağlık Müdürlüğü'nün iznine sunulmuştur.Sağlık personelinin %73'ü 0-6 ay bebekler için en güvenli yatışın yan yatış olduğuna inanmakta, %81'i muayene sırasında ailelere bebeklerini yatırma pozisyonu konusunda öneri vermenin önemli olduğunu düşünmekte ve %71.8'i öneri vermektedir. Ancak öneri verenlerin %77.6'sı yan yatış pozisyonunu önermektedir. Bu durum sağlık personelinin bu konuyu önemsediğini ancak hangi yatış pozisyonunu önereceği konusunda bilgi eksikliği olduğunu düşündürmektedir. ABÖ risk faktörleri konusunda bilgi düzeyi daha yüksek olanlar, daha fazla sıklıkla sırtüstü yatışı önermektedir. Anneler, 0-6 ay arası bebeklerini daha sıklıkla sırtüstü (%46.7) veya yan (%46) yatırmaktadır. Yan yatırmanın da ABÖ açısından riskli olduğu konusunda annelerin bilgilendirilmesi gereklidir. Annelerin %16'sı bebeği ile birlikte uyumaktadır. Annenin eğitim durumu veya yaşı, bebeğiyle birlikte uyuma sıklığını etkilememekte, ancak ilk doğum yaşı 20'nin altında olan anneler daha sıklıkla bebekleri ile birlikte uyumaktadır. Annelerin yarısından fazlası (%61.3) beşik ölümünden haberdar değildir. Haberdar olduğunu söyleyenlerin hiçbiri beşik ölümü kavramını hizmet aldığı sağlık personelinden duymamıştır. Beşik ölümü kavramını duyan annelerin, %62.1'i kitap, televizyon veya internet yoluyla haberdar olmuştur. Bu çalışma ile ülkemizde ilk kez sağlık personelinin ABÖ risk faktörleri konusundaki bilgi düzeyi ve annelerin ABÖ açısından risk oluşturabilecek davranışları değerlendirilmiştir. Sağlık personelinin bebekleri yan yatırmanın sırtüstü yatırmaya göre ABÖ riskini artırdığı konusunda bilgi eksiklikleri vardır. Basın ve yayın organlarının etkin bir şekilde kullanılması ve konuyla ilgili yazılı materyallerin polikliniklerde dağıtılması gibi yeni yaklaşımlarla sağlık personeli ve annelerin dikkati ABÖ konusuna çekilebilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sudden infant death syndrome (SIDS) is the unexplained sudden death of an infant under one year of age, even after a detailed history, performance of a complete postmortem investigation and autopsy. In this study, it is aimed to find out the knowledge and the attitude of primary care health professionals about SIDS risk factors and also to determine the infant care practices of the mothers with infants less than 6 months old, associated with risks for sudden infant death. This is a descriptive, cross-sectional study. The first part of the data is collected between March and May 2005 by face to face interviews with 174 health professionals (family physicians, pediatricians, general practitioners, nurses and midwives) working at totally 21 Mother & Child Health Care Centers in Istanbul. We surveyed the knowledge of health professionals about SIDS risk factors, how much they cared to recommend a sleep position for infants less than 6 months old and their practices. The phone numbers of the mothers were taken from the records of well baby clinics of the same primary care centers. Totally 150 mothers were interviewed by telephone. We asked the actual sleep positions of the babies and their infant care practices associated with SIDS. After the completion of the study, 21 posters of 70^90 cm about the modifiable risk factors of SIDS were submitted to Local Heath Authority in order to be posted in Mother & Child Health Care Centers which are included in this study. Seventy three percent of health professionals believe that sleeping on the side is the safest sleeping position for the infants less than 6 months old, 81% cares to recommend a sleeping position and 71.8% gives a recommendation. But among IVparticipants who give recommendation, 77.6% recommend sleeping on the side. This stiuation suggests that health professionals care about this subject but they have lack of information about the safest sleeping position. The professionals that have higher knowledge level about SIDS risk factors are recommending supine position more frequently. The mothers are more likely to lay their babies on their back (46.7%) or side (46%). It is necessary to inform the mothers that side sleeping is also associated with increased risk of SIDS. Sixteen percent of the mothers are bed sharing with their babies. Neither the education nor the age of the mother affects the frequency of bed sharing, but bed sharing is more frequent if the age of the mother at first live birth is lower than 20. More than half of the mothers (61.3%) were unaware of suddent infant death. None of the mothers who were aware of the subject, heard about it from their health professionals. Among them, 62.1% had information from the books, television and the internet. By this study, for the first time in our country, the knowledge and the attitude of primary care health professionals about SIDS risk factors and the infant care practices of the mothers associated with risks for sudden infant death are examined. It is important to emphasize that the health professionals have lack of knowledge about side sleeping associated with a higher risk than supine. New approaches to education like using media effectively and providing written information at the offices will attract the attention of health professionals and mothers to sudden infant death.