Hastaneye başvuran 0-1 yaş grubu bebeklerin ani bebek ölümü sendromu açısından risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the risk factors for sudden infant death syndrome in 0-1 age group infants admitted to the hospital
  1. Tez No: 715040
  2. Yazar: EMİNE GÜLDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN ŞEN CELASİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: 0-1 yaş arası bebek, Ani Bebek Ölümü Sendromu, Ani Bebek Ölümü Sendromu Risk Faktörlerini Tanılama, Ölçek Geliştirme, Hemşirelik, 0-1 year old infant, Sudden Infant Death Syndrome, Identification of Sudden Infant Death Syndrome Risk Factors, Scale Development, Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: İki aşamalı olarak yapılan bu araştırmada, 0-1 yaş grubu bebeklerin Ani Bebek Ölümü Sendromu açısından risk faktörlerini tanılamak için bir ölçüm aracının geliştirilmesi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Metodolojik tipte olan araştırma, Temmuz - Ekim 2021 tarihleri arasında 0-1 yaş grubu bebeklerin 233 ebeveyni ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında,“Ebeveyn-Bebek Tanıtım Formu”ve araştırma sırasında geliştirilen“Ani Bebek Ölümü Sendromu Risk Faktörlerini Tanılama Ölçeği”kullanıldı. Ölçek geliştirme sürecinde litaratür tarama, madde havuzunun oluşturulması, kapsam geçerliği çalışması, ölçek taslağının uygulanması ve geçerlik-güvenirlik analizleri olmak üzere beş aşama izlendi. Bulgular: Araştırmaya katılan ebeveynlerin; %60,1'inin Ani Bebek Ölümü Sendromu tanımını bilmediği, Ani Bebek Ölüm Sendromu risk faktörleri açısından bebek bakımında yanlış bilgi ve riskli davranışları olduğu saptandı. Literatür taraması ile oluşturulan madde havuzu, kapsam geçerliği için uzmanlara gönderildi ve 33 maddelik 3'lü likert tipi şeklinde taslak ölçek hazırlandı. Madde analizi sonrası 16 madde ölçekten çıkarıldı. 17 madde üzerinden yapılan Açıklayıcı Faktör Analizinde ölçek maddeleri 3 faktör altında toplandı. Ölçekten toplam puan elde edilememektedir.“Doğru Davranışlar”alt boyutundan yüksek puan alınması Ani Bebek Ölüm Sendromu risk faktörlerinin azaldığını,“Yanlış Davranışlar”ve“Riskli Davranışlar”alt boyutlarından yüksek puan alınması ise Ani Bebek Ölüm Sendromu risk faktörlerinin arttığını göstermektedir. Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach α güvenirlik katsayıları sırasıyla;“Doğru Davranışlar”için α=0,872 ve yüksek derecede güvenilir,“Yanlış Davranışlar”için α=0,730 ve“Riskli Davranışlar”için α=0,718 olarak oldukça güvenilir olduğu bulundu. Sonuçlar: Sonuç olarak,“Ani Bebek Ölüm Sendromu Risk Faktörlerini Tanılama Ölçeği”geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this two-stage study, it was aimed to develop a measurement tool to diagnose the risk factors for Sudden Infant Death Syndrome in infants aged 0-1 and to evaluate the influencing factors. Materials and Methods: The research, which is of a methodological type, was carried out with 233 parents of infants aged 0-1 between July and October 2021. The“Parent-Infant Identification Form”and the“Sudden Infant Death Syndrome Risk Factors Diagnostic Scale”developed during the research were used to collect data. During the scale development process, five stages were followed: literature review, creation of the item pool, content validity study, implementation of the scale draft, and validity-reliability analysis. Results: Parents participating in the research; 60.1% did not know the definition of Sudden Infant Death Syndrome, and they had false information and risky behaviors in infant care in terms of risk factors for Sudden Infant Death Syndrome. The item pool created by the literature review was sent to experts for content validity, and a 33-item 3-point Likert-type draft scale was prepared. After item analysis, 16 items were removed from the scale. In the Explanatory Factor Analysis conducted on 17 items, the scale items were grouped under 3 factors. A total score cannot be obtained from the scale. A high score in the“Good Behaviors”sub-dimension indicates that the risk factors for Sudden Infant Death Syndrome decrease, and a high score in the“Incorrect Behaviors”and“Risky Behaviors”sub-dimensions indicates that the risk factors for Sudden Infant Death Syndrome increase. The Cronbach α reliability coefficients of the sub-dimensions of the scale are respectively; It was found to be highly reliable with α=0.872 and highly reliable for“Right Behaviors”, α=0.730 for“Wrong Behaviors”and α=0.718 for“Risk Behaviors”. Conclusion: In conclusion,“Sudden Infant Death Syndrome Risk Factors Diagnosis Scale”is a valid and reliable tool.