Güngören 30 ağustos aile sağlığı merkezine başvuran gebelerin bebekleri için güvenli uyku çevresi oluşturmaya yönelik bilgi düzeyi ve uygulamalarını belirlemek ve farkındalığının incelenmesi
Determining the level of knowledge and practices for creating safe sleep environment and investigation of awareness for babies of pregnant women WHO were being monitored by güngören 30 Ağustos family HEALTH center
  1. Tez No: 737664
  2. Yazar: SABİRE KARAKUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR KURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenli uyku ortamı, uyku pozisyonu, Ani Bebek Ölümü Sendromu, Safe sleep environment, sleeping position, Sudden Infant Death Synd-rome
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş: Güvenli uyku çevresinin oluşturulması, bebeklerin Ani Bebek Ölüm Sendromun-dan (ABÖS) korunması için önerilmektedir. Bu çalışmanın amacı: Gebe kadınların bebekleri doğduktan sonra oluşturacakları uyku ortamlarının güvenliğini sorgulamak, ABÖS hakkında bilgi ve tutumlarını tespit etmek ve bu konuda öneriler oluşturmaktır. Materyal-Metod: Çalışma kesitsel tipte, tanımlayıcı bir araştırmadır. Güngören 30 Ağustos Aile Sağlığı Merkezi'ne (ASM) başvuruda bulunan 18-49 yaş aralığındaki 207 gebe çalışma evrenini oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından gebelerin ABÖS risk faktörleri konusundaki bilgi, alışkanlık, tutum ve davranışları araştırmayı amaçlayan bir anket hazırlanmıştır. Anketler araştırmacı tarafından ASM 'ye 2 Mart 2020 – 1 Haziran 2020 tarihleri arasında, ayaktan başvuran gebelere yüz yüze, gelemeyenler gebelere de telefonla ulaşılarak doldurulmuştur. Bulgular: Annelerin bebekleri doğunca yatağa %23,7 oranında sırtüstü, %55 oranında yan yatırmayı planladıkları bildirmiştir. Annelerin %50,7'si ABÖS daha önce duydukla-rını ve bu konuda%44,4 oranında aile büyüklerinden bilgi edindiklerini belirtmişlerdir. Multipar annelerin güvenli uyku açısından nullipar annelere göre güvenli uyku ortamı konusunda bebek yataklarında destek yastığı kullanmama ve bebek yataklarına oyuncak koymama açısından doğru davranışları sergiledikleri tespit edilmiştir. Sonuç: Ülkemizde bebekler için güvenli uyku ortamı ilkeleri konusunda farkındalığın artırılmasına ihtiyaç vardır. Sağlık çalışanlarının bu konuda eğitilmesi ve gebelik takibinde kullanılan“Antenatal Doğum Yönetim Rehberi”nin içeriğinin genişletilerek bebeklerde güvenli uyku ve ABÖS'ten korunma ilkelerinin eklenmesi gerekli olacaktır. Anne adayları aile büyüklerinden ve çevrelerinden öğrendikleri tutumları yaşamlarında sergilemektedirler. Multipar annelerde de bu davranışların zaman içinde değişmediği ve ülke genelinde aileler, toplum için bir kampanya oluşturulmasına ihtiyaç duyulabileceği görülmektedir. Böylece kamuoyu bilinçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Establishing a safe sleeping environment is recommended to protect babies from Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). The aim of this study is to in-vestigate the safety of the sleeping environments that pregnant women will create after their babies are born and to determine their knowledge attitudes about SIDS and also to make recommendations on this subject. Material-Method: This is a cross-sectional and descriptive study. The population of the study consists of 207 pregnant women who were between the ages of 18-49 and they were followed by Güngören 30 Ağustos Family Health Center (FHC). A questionnaire was prepared by the researcher to investigate the knowledge, habits, attitudes and behaviors of pregnant women about SIDS risk factors. The questionna-ires were filled in by the researcher. Pregnant women who applied to the FHC between 2 March 2020 and 1 June 2020, interviewed face-to-face or by phone. Results: It was reported that the mothers planned to put babies to sleep at back (23.7%) and side position (55%) when their babies were born. Fifty point seven percent of the mothers stated that they had heard of SIDS before and 44.4% stated that they had obtained information about that from their family elders. It has been determined that multiparous mothers exhibit the right behaviors in terms of not using support pillows and not putting toys in beds in terms of safe sleeping envi-ronment compared to nulliparous mothers in terms of safe sleep. Conclusion: There is a need to increase awareness about the principles of a safe sleep environment for babies in our country. It would be necessary to train health workers about this subject and to expand the content of“Antenatal Birth Manage-ment Guide”used in pregnancy follow-up and add the principles of safe sleep in babies and prevention of SIDS. Since expectant mothers exibit the attitudes they have learned from their family elders and their environment in their lives. It is ob-served that these behaviours do not change over time in multiparous mothers and there may be a need to establish a campaign for families and society across the co-untry. Thus, public awareness can be raised.