Bartın-Arıt yöresi ağaçlandırma alanlarında karaçam (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe ) ve duglas (Pseudostsuge menziesii (Mirb.) Franco)'ın adaptasyon yeteneklerinin karşılaştırılması
Comparisons of adaptation ability of black pine (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) and douglas - fir (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco) to the district of Bartın-Arıt
  1. Tez No: 150937
  2. Yazar: HÜSEYİN ATİLLA ATİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KORHAN TUNÇTANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Duglas, Karaçam, Ağaçlandırma, Yaşama Yüzdesi, Büyüme, Artım, Douglas Fir, Black Pine, Afforestation, Survival Percenthage, Growth, Increase
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BARTIN-ARIT YÖRESİ AĞAÇLANDIRMA ALANLARINDA KARAÇAM (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) VE DUGLAS (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco)'IN ADAPTASYON YETENEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI H. Atilla ATIK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Korhan TUNÇTANER Mart 2004, 133 sayfa Yüksek Mühendislik tezi olarak hazırlanan bu çalışmada; Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü, Arıt Orman İşletme Şefliği, Ant Serisi, 163 ve 165 no'lu bölmelerde 1991 yılında Karaçam (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) ve Duglas (Pseudotsuga menziesii mÖZET (devam ediyor) (Mirb.) Franco) ile tesis edilmiş ağaçlandırma sahalarında türlerin yetişme ortamına adaptasyon yetenekleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bilindiği gibi Anadolu karaçamı (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe), ülkemizde oldukça geniş bir doğal yayılışa sahip olması nedeniyle ağaçlandırma çalışmalarında kızılcamdan sonra en fazla kullanılan türdür. Duglas {Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco) ise hızlı büyümesi, hastalık ve zararlılara mukavim oluşu ve özellikle anavatanındaki sahil formlarının bulunduğu bölgelerdeki iklim koşullarının Karadeniz bölgemizdeki iklim koşullan ile benzerlik arz etmesinden dolayı, ülkemize ithal olanağı olduğu düşünülen ve üzerinde bugüne kadar birçok çalışma yapılmış ve yapılan bir türdür. Zira ülkemiz günümüz itibariyle odun hammaddesi açığı bulunan ve gelecekte bu açığın daha da artması beklenen bir ülke konumundadır. Bu açığın kapatılabilmesi için, birim alandan yüksek miktarlarda odun hammaddesi elde edilebilen yerli ve yabancı türlerle ağaçlandırmalar yapılması gerekmektedir. Bunu sağlayabilecek hızlı gelişen yabancı türlerden biri de duglastır. Bu türle geniş çaplı ağaçlandırmalara geçilmeden önce uygun orijinlerle uygun yetişme ortamlarında küçük çaplı ağaçlandırmalar yapılması ve en az idare müddetinin yarısı kadar süre ile gelişimlerinin izlenmesi önerilmektedir. Bu inceleme sürecine katkı sağlamak üzere, Ant Serisindeki ağaçlandırma alanlarında duglasm başarı oranı ve büyüme performansı yerli türümüz olan karaçamla karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Sonuç olarak, duglasın boy büyümesi yönünden aynı yetişme ortamı koşullarında karaçama göre üstünlük sağladığı, çap gelişimi bakımından ise geride kaldığı, en önemlisi de, yaşama yüzdesi yönünden karaçamın gerisinde kaldığı ve istenen başarı oranına erişemediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science (M. Sc.) Thesis COMPARISONS OF ADAPTATION ABILITY OF BLACK PINE (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) AND DOUGLAS-FIR (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco) TO THE DISTRICT OF BARTIN-ARIT H. Atilla ATIK Zonguldak Karaelmas University Graduate School and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Korhan TUNÇTANER March 2004, 133 pages In this study, which is prepared as a Master of Science Thesis, the application ability of Black Pine (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) and Douglas Fir (Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco) has been determined and afforestation areas located in Arıt vicinity, division of 163 and 165 of Bartın Forest Directorate. vABSTRACT (continued) It has known that, which has been the most used as a species in rather large areas, because of the have rather large natural distribution after from Pinus brutia in afforestation areas. On the other hand, Douglas Fir is well known as a fast growing forest tree species and resistant to diseases and harmful organism has been introduced to Turkey since it was considered on the promising species for afforestation sites in Black Sea Region. It is a fast that our country has an the future. In order to close this deficit, afforrestation should be performed using fast growing domestic and exotic species. One of these species is Douglas Fir. It has been suggested that before switching to lange afforrestation, pilot studies should be performed in small areas and at least they have be observed for half of the rotation time. For this reason, the success rate of Douglas Fir and growth performance have been investigated in Bartın Ant series and compared to Black Pine. As a result, for the same egological condition Duglas Fir has shown more longitudinal growing rate and less diametric growing than Black Pine. More importantly, Douglas Fir has shown less survival rate than Black Pine and could not reach to desired success rate.