Kavunda (Cucumis melo var, Cantaloupensis L.) içsel etilen ve gibberllik asit düzeyleri ile bitki gelişimi ve cinsiyet oluşumu arasındaki ilişkiler
Effects of endogenous ethylene and gibberllic acid levels of melons (Cucmis melo var Cantalou pensis L.) on plant devolopment and sex expression
- Tez No: 150972
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN HALLORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: melon, ethephon, gibberellic acid, male flowers, female flowers, vegetative
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAVUNDA (Cucumis melo var. cantaloupensis L.) İÇSEL ETİLEN VE GİBBERELLİK ASİT DÜZEYLERİ İLE BİTKİ GELİŞİMİ VE CİNSİYET OLUŞUMU ARASINDAKİ İLİŞKİLER Ayşegül SALMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Nilgün HALLORAN Araştırmada, hormon uygulamalarının kavunda büyüme ve gelişme parametreleri ile içsel etilen, dışsal etilen ve gibberellik asit düzeylerine etkileri incelenmiş, dişi ve erkek çiçek oluşumunun hormonal mekanizmasının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla kavun bitkilerine, 2 yapraklı ve ayrıca 2ve 4 yapraklı devrede 250 mg/L ethephon ve 25 mg/L GA3 püskürtme şeklinde uygulanmış ve deneme süresince bitkilerde; bitki boyu, bitki başına sürgün sayısı, sürgün uzunluğu, yaprak sayısı, boğum sayısı, ilk dişi ve erkek çiçeğin görüldüğü boğum sayısı, dişi ve erkek çiçek sayıları, dişi ve erkek çiçek görülene kadar geçen gün sayısı ile bitkilerde içsel etilen, dışsal etilen ve gibberellik asit miktarları belirlenmiştir. Araştırma ile; ethephonun her 2 dönemde uygulanmasının dişi çiçek sayısını artırarak bunların daha dip boğumlarda oluşumunu sağladığı, ilk dişi çiçek oluşana kadar geçen sürenin ise 2 yapraklı dönemde yapılan ethephon uygulaması ile hızlandığı ortaya konmuştur. Erkek çiçeğin oluşumu GAj'in 2 yapraklı dönemde uygulanması ile artarken, oluşum süresi kısalmış ve oluştuğu boğum sayısı azalmıştır. Yapılan ethephon uygulaması bitkilerde GA3 sentezini teşvik etmiştir. En yüksek içsel ve dışsal etilen miktarları ethephon uygulanan bitkilerden elde edilirken, GA3 uygulanan bitkilerde etilen üretimi engellenmemiştir. Kavun bitkilerinin vegetatif gelişimi üzerine iki yapraklı dönemde yapılan gibberellik asit uygulamaları en etkili bulunmuştur. 2004, 47 sayfa ANAHTAR KELİMELER:kavun, ethephon, gibberellik asit, erkek çiçek, dişi çiçek, vegetatif
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis EFFECTS OF ENDOGENOUS ETHYLENE AND OIBBERELLIC ACID LEVELS OF MELONS {Cucumis melo var. Cantaloupensis L.) ON PLANT DEVELOPMENT AND SEX EXPRESSION Ayşegül SALMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr. Nilgün HALLORAN The effects of growth regulator applications on growth and development parameters, ethylene and GA3 levels and sex expression of melon {Cucumis melo var. Cantalupensis L.) are investigated in this research. Melons were treated with ethephone (250 mg/L) and gibberellic acid (25 mg/L) when seedlings are in two true leaves and 2 and 4 true leaves stages. Vine length, number of branches, number of leaves, number of nodes, number of male and female flowers, anthesis of first male and famale flowers, endogenous GA3 level and endogenous and exogenous ethylene content were determined during experiments. Ethephon applied at 2 and 4 true leaves stages influenced the number of female flowers and caused formation in closer nodes to main branch while ethephone application only at 2 true leaves stages fastened the female flower formation GA3 applied at 2 true leaves stage increased male flower formation, decreased the period for female formation and lowered the row of nodes. Etephone treatment promoted GA3 synthese of melon plants. The highest endogenous and exogenous ethylene production is determined in ethephone applied plants. However, GA3 application did not reduce ethylene production. GA3 applied at 2 true leaves stage was found as the most effective application on vegetative growth and development of melons. 2004, 47 pages