DRAİNMOD simülasyon modelinin Ankara koşullarında kullanım olanaklarının belirlenmesi
Determination of usage possibilities of DRAİNMOD simulation model in Ankara conditions
- Tez No: 150987
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ ERÖZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: DRAINMOD, drainage, watertable, simulation model, Ankara, salinity, computer program
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Doktora Tezi DRAINMOD SİMÜLASYON MODELİNİN ANKARA KOŞULLARINDA KULLANIM OLANAKLARININ BELİRLENMESİ SemaÇÎZÎKCl Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitDsû Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabüim Dalı Danışman : Prof. Dr. Zeki ERÖZEL Bu çalışmada; DRAINMOD (Ver. 5.1) sitnülasyon modelinin Ankara koşullarında kullanım olanaklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. DRAINMOD simülasyon modeli; yüzey ve toprak altı su yönetim sistemlerinin çeşitli kombinasyonlarının toprak su rejimine etkilerinin simülasyonunda, toprak ve drenaj suyunun tuzluluk seviyelerinin tahmininde, alternatif drenaj sistem planlamalarının ürün verimine olan etkilerinin tahmininde kullanılmaktadır. Bala Tarım İşletmesine ait arazide yürütülen projede modelden elde edilen tahmin sonuçlan ile arazide ölçülen gözlem sonuçlan karşılaştınlmıştır. Arazide buğday ve mısır tarımı yapılmış ve bu süre içerisinde tabansuyu seviyesi, debi, toprak profilindeki ve drenaj suyundaki tuzluluk seviyeleri ölçülmüştür. Sonuçlara ilişkin yapılan istatistiki değerlendirmeye göre gözlem değerleri ile simülasyon değerleri arasındaki ilişki önemli, ortalamalar arasındaki fark ise önemsiz bulunmuştur. Gözlem sonuçlan ile model tarafindan tahmin edilen simülasyon sonuçlan arasında önemli bîr farklılığın olmaması, Ankara koşullarında, drenaj sistem parametrelerinin saptanmasında, alternatif drenaj sistemlerinin toprak ve drenaj suyu tuzluluğu ve verime olan etkilerinin tahmininde modelin kullanılabileceğini göstermektedir. Ankara-Bala Kesikköprü Ovası koşullan ele alınarak DRAINMOD bilgisayar modelinin çalıştırılması sonucu elde edilen tahmin sonuçlarına göre, yetiştirilen buğday ve mısır verim değerlerini maksimize eden en uygun dren derinliği 160 cm ve dren aralığı 125 m olarak önerilmektedir. 2004, 113 sayfa ANAHTAR KELİMELER: DRAINMOD, drenaj, tabansuyu, simülasyon modeli, tuzluluk, bilgisayar programı, Ankara
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DETERMINATION OF USAGE POSSIBILITIES OF DRAINMOD SIMULATION MODEL IN ANKARA CONDITIONS SemaÇtZİKCl Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor : Prof Dr. Zeki ERÖZEL The aim of this study was to determine the usage possibilities of DRAINMOD (Ver. 5.1) simulation model in Ankara conditions. The computer model DRAINMOD has been used to characterise the response of soil water regimes to estimate soil and drainage water salinity, to analyse of interaction between various irrigation and drainage systems and to predict the effect of alternative drainage design on crop yields for various combinations of surface and subsurface water management This study was carried out at the Bala State Farm and the field observed and simulated results were compared. Winter wheat and corn were grown in the field. Water table levels, fluxes and salinities of the soil and fluxes from the tiles were monitored throughout the growing season. Excellent agreement between predicted and observed results were found. The results showed that the model could be used to obtain drainage system parameters and to predict effect of alternative drainage systems on crop yields in Ankara conditions. According to the simulation of DRAINMOD computer model, drain spacing of 125 m and drain depth of 160 cm are recommended for Kesikköprü Basin in Ankara-Bala. 2003,113 pages