Evaluation of pushoveranalysis procedures for frame structures
Çerçeve yapılarda itme analizi yöntemlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 167172
  2. Yazar: SERMİN OĞUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pushover analysis, seismic performance evaluation, nonlinear response, Modal Pushover Analysis, approximate procedures
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZ ÇERÇEVE YAPILARDA İTME ANALİZİ YÖNTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Oğuz, Sermin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Y. Doç. Dr. Ahmet Yakut Nisan 2005, 156 sayfa Elastik ötesi itme analizinin bazı basitleştirilmiş yaklaşımlar içermesi, elastik ötesi itme analizi sismik davranış tahminlerinin gerçek davranıştan her zaman bir miktar farklı olmasına neden olmaktadır. Geleneksel elastik ötesi itme analizinin içerdiği bazı kısıtlamaları gidermek için literatürde gelişmiş elastik ötesi itme analizi yöntemleri önerilmiştir. Bu çalışmada, elastik ötesi itme analizinde kullanılan sabit yatay yük dağılımlarının, rastgele seçilen yer hareketleri nedeniyle elastik ve farklı seviyede elastik ötesi davranışa maruz kalan yapıların sözkonusu deformasyon seviyelerindeki davranışını tahmin etmedeki etkileri ve doğruluğu değerlendirilmiştir. Bu amaçla, farklı sabit yatay yük dağılımları kullanılarak elastik ötesi itme analizleri ve Modal Elastik Ötesi İtme Analizi geniş bir birinci mod periyodu aralığını kapsayan betonarme ve çelik çerçevelerde uygulanmıştır. Herbir analiz yöntemi tarafından tahmin edilen bazı davranış parametreleri elastik ötesi dinamik analizden elde edilen gerçek sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Yapılan vıçalışma üzerindeki temel gözlemler elastik ötesi itme analizi sonuçlarının yük dağılımı, yapı ve yer hareketi özelliklerine son derece bağlı olduğunu göstermiştir. Elastik ötesi itme analizleri DRAIN-2DX ve SAP2000 programlan ile yapılmıştır. Her iki programın da elastik ötesi eleman özellikleri ve yapısal özellikleri modellemede benzer yaklaşımlar kullanması nedeniyle programlardan benzer elastik ötesi itme analizi sonuçlan elde edilmiştir. Maksimum global deplasman tahmin edilmesinde kullanılan yaklaşık yöntemlerin doğruluk derecesi de çerçeve yapılar üzerinde değerlendirilmiştir. Tahminlerin doğruluk seviyesinin yöntemlerin teorisinde yer alan basitleştirilmiş yaklaşımlar, yapısal özellikler ve yer hareketi özelliklerine bağlı olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Elastik ötesi itme analizi, sismik performans değerlendirmesi, elastik ötesi davranış, Modal Elastik Ötesi itme Analizi, yaklaşık yöntemler vii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF PUSHOVER ANALYSIS PROCEDURES FOR FRAME STRUCTURES Oğuz, Sennin M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ahmet Yakut April 2005, 156 pages Pushover analysis involves certain approximations and simplifications that some amount of variation is always expected to exist in seismic demand prediction of pushover analysis. In literature, some improved pushover procedures have been proposed to overcome the certain limitations of traditional pushover procedures. The effects and the accuracy of invariant lateral load patterns utilised in pushover analysis to predict the behavior imposed on the structure due to randomly selected individual ground motions causing elastic and various levels of nonlinear response were evaluated in this study. For this purpose, pushover analyses using various invariant lateral load patterns and Modal Pushover Analysis were performed on reinforced concrete and steel moment resisting frames covering a broad range of fundamental periods. Certain response parameters predicted by each pushover procedure were compared with the 'exact1 results obtained from nonlinear dynamic analysis. The primary observations from the study showed that the accuracy of the pushover results depends strongly on the load path, properties of the structure and the characteristics of the ground motion. Pushover analyses were performed by both DRATN-2DX and SAP2000. Similar pushover results were obtained from the two different softwares employed in the study IVprovided that similar approach is used in modeling the nonlinear properties of members as well as their structural features. The accuracy of approximate procedures utilised to estimate target displacement was also studied on frame structures. The accuracy of the predictions was observed to depend on the approximations involved in the theory of the procedures, structural properties and ground motion characteristics.