Avrupa peyzaj sözleşmesi kapsamında peyzaj yönetimi kavramının irdelenmesi-patara örneği
Landscape management concept in the framework of European landscape convention-patara case
- Tez No: 151051
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLKDEN TALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: European Landscape Convention, Landscape Management, Patara Specially Protected Area, landscape structure, landscape function, landscape change
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AVRUPA PEYZAJ SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA PEYZAJ YÖNETİMİ KAVRAMININ İRDELENMESİ - PATARA ÖRNEĞİ Başak SERDAROĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. îlkden TALAY Her ülkenin kalkınmasında doğal kaynakların nitelik ve niceliği büyük önem taşır. Ancak doğal kaynaklar sınırsız değildir. Bu yüzden tüm dünyada doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi için çevre koruma çalışmaları yapılmakta ve kanuni yaptırımlar getirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, doğal ekosistemlerin ve arkeolojik, kültürel, mimari mirasın korunmasını sağlayacak ve sürdürülebilir bir gelecek yaratılmasına yardımcı olacak konulan kapsayan“Avrupa Peyzaj Sözleşmesi'”ni irdelemek ve bu sözleşme ile Türkiye gündemine giren“peyzaj yönetimi”kavramının tanımı, prensipleri ve gelişim süreci üzerinde durmaktır. Peyzaj Yönetimi prensiplerinin saptanması için yurtdışında gerçekleştirilen Peyzaj Yönetimi çalışmaları değerlendirilmiş ve ülkemizde uygulanması sırasında karşılaşılabilecek sorunlar ile yerine getirilmesi gereken yükümlülükler ortaya konmuştur. Bu kapsamda Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi çalışma alanı olarak seçilerek, Peyzaj yönetimi çerçevesinde bir değerlendirme yapılmıştır. Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi, 193 km2'lik bir alam kapsamakta olup, sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma kapsamında ayrıca çalışma alanından elde edilen veriler ile Avrupa Peyzaj Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesi ile birlikte ortaya çıkan yükümlülülder değerlendirilerek önerilerde bulunulmuştur. 2005, 141 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Avrupa Peyzaj Sözleşmesi, peyzaj yönetimi, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi, peyzaj yapısı, peyzaj fonksiyonu, peyzaj değişimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis LANDSCAPE MANAGEMENT CONCEPT IN THE FRAMEWORK OF EUROPEAN LANDSCAPE CONVENTION - PATARA CASE Başak SERDARO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Superviser: Assoc. Prof. Dr. îlkden TALAY In each nations' development, quality and quantity of natural resources hold up a great importance. On the other hand, natural resources are not unlimited. Therefore, all around the world, environmental studies and legislative sanctions have been produced to develop and protect the natural resources. The aim of this study is, to clarify“European Landscape Convention”which contains the basic principles which helps to build a sustainable future for our comunity and ensures to protect archeological, cultural, architectural heritages, and Landscape Management concept, which has included into Turkey's agenda by this convention, is examined by definition, principles and development process. Landscape m anagement s todies b uilt i n foreign countries 1 ike C anada, United S tates, Netherlands and Italy, have been researched to establish landscape management principles, thus the problems which can be encountered in application progress in Turkey and the required activities for developing landscape management were determined. By this matter, Patara Specially Protected Area has been choosen and evaluated in the frame of landscape management as the project area. Patara Specially Protected Area is located on 193 km2 and due to it's natural and cultural v alues, h as a great i mportance. A lso i n t his s tudy, d ata w hich has o btained from project area and obligations which are came out after the validation of European Landscape Convention are examined and sugestions have been proposed. 2005, 141 pages