Antalya ili Kumluca yöresinde sebze üretimi yapılan plastik ve cam seralarda bulunan akar (acarina) türlerinin tanımı, konukçuları ve yoğunluklarının belirlenmesi üzerine araştırmalar
Studies on the determination of mite (acarina) species their hosts and population densities on greenhouse vegetable in Kumluca Antalya
  1. Tez No: 151091
  2. Yazar: MUSTAFA CAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SULTAN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Kumluca, Greenhouse, Vegetable. Mite, Aculops. Polyphagotarsonemus. Phytoseiulus, Tetranychus, Pronematus. Hypoaspis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANTALYA İLİ KUMLUCA YÖRESİNDE SEBZE ÜRETİMİ YAPILAN PLASTİKVE CAM SERALARDA BULUNAN AKAR (ACARINA) TÜRLERİNİN, TANIMI, KONUKÇULARI ve YOĞUNLUKLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Mustafa CAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Sultan ÇOBANOĞLU Antalya ili Kumluca yöresinde sebze üretimi yapılan plastik ve cam seralarda bulunan akar türlerinin, tanımı, konukçuları ve yoğunluklarının belirlenmesi üzerine yapılan bu çalışma 2002- 2003 yıllan Ekim haziran aylan arasında 15'er günlük periyotlarla yürütülmüştür. Türlerin belirlenmesi amacıyla genel sera yapısı ve sebze dağılımını temsil edecek sayıda iki farklı bölge incelenmiştir. İlçenin güneybatı (Yenimahalle) ve güneydoğu (Mavikent) bölgelerinde belirlenen sekiz serada tür tespiti ile birlikte yoğunluk takibi de yapılmıştır. Tür tespiti amacıyla belirlenen bölgeler dışında açık alanda yetiştirilen sebzelerden de örnekler alınmıştır. Çalışmada plastik ve cam seralarda yetiştirilen biber, domates, patlıcan, kavun, kabak, bamya ve fasulye bitkilerinden toplam 250 örnekleme yapılmıştır. Örnekleme yapılan seralann tümünün sezonun herhangi bir döneminde akarla bulaşık olduğu tespit edilmiştir. İncelenen bölge seralarında üçü fitofag olmak üzere toplam sekiz tür saptanmıştır. Fitofag akar olarak Tetranychidae familyasmdan Tetranchus cinnabarinus (Boisduval), Eriophyidae familyasından Acıılops lycopersici (Massae) ve Tarsonemidae familyasından Polyphagotarsonemus lotus (Banks) belirlenmiştir. Faydalı akar türleri olarak Tydeidae familyasından Pronematus ubiquitus (Mc Gregor ), Phytoseiidae familyasından Euseus scutalis (Athias-Henriot), Amblyseus stipulatus Athias-Henriot Amblyseus bicaııdus Waistein ve Laetapidae familyasından Hypoaspis miles Berlese belirlenmiş olup bu tür ülkemiz için ilk kayıttır. Belirlenen bu akar türlerinin büyük bir kısmının Ekim- Kasım ve Mayıs-Temmuz aralıklarında yoğunluklarının arttığı gözlenmiştir. Araştırmada akar yoğunluğu, belirlenen plastik ve cam seralarda ayn ayn incelenmiş ve akarların en yoğun olduğu dönemde T. cinnabarinus ve P. teus sırasıyla cam seralarda 3.4 - 5 adet / yaprak olarak saptanırken bu değer plastik seralarda 2,53- 2.83 adet/yaprak olarak gözlenmiştir. 2004, 99 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Antalya, Kumluca, Sera, Sebze, Akar, Aculops, Polyphagotarsonemus, Phytoseiulus, Tetranychus, Pronematus, Hypoaspis.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STUDIES ON THE DETERMINATION OF MTTE (ACARINA) SPECIES THEIR HOSTS AND POPULATION DENSITIES ON GREENHOUSE VEGETABLE IN KUMLUCA-ANTALYA Mustafa CAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plantprotection Supervizon Prof. Dr. Sultan ÇOBANOGLU Determination of mite species their hosts and population densities on greenhouse vegetables in Kumluca- Antalya, were investigated from October to June during 2002-2003. Different greenhouses were investigated for determination of species. Mite species and population densities were determined eight greehouses in Southwest (Yenimahalle) and Southeast (Mavikent) of Kumluca. Field vegetable growing areas were also considered. 250 sample were collected from vegetables; tomato, pepper, aubergine, melon, cucumber, bean, squash and okra. It was designated that all grenhouse infected with mites in any term of breeding season. Eight species are identified three of them phytophagus namely Tetranychus cinnabarinus (Boisduval) (Tetranychidae), Aculops lycopersici (Massae) (Eriophyidae), Polyphagotarsonemus Uuus (Banks) (Tarsonemidae). The rest five species are beneficial and their listed as Pronematus ubiquitus (Mc Gregor ) (Tydeidae), Euseus scutalis (Athias- Henriot) (Phytoseiidae) Amblyseııs stipulatus Athias-Henriot (Phytoseiidae) Amblyseus bicaudus Waistein (Phytoseiidae) and Hypoaspis miles Berlese (Laelapidae). Hypoaspis miles is the first record for Turkish fauna. During the studies T. cinnabrinus and P. latus were determined higest population densities among the other species and they reached 3.4-5 individual / per leaf population densities in glasshouses while this values were 2.53-2.83 idividual / per leaf in plastichouses subsequently. 2004, 99 pages