Arpa ağırlıklı etlik piliç yemlerine farklı yağ ve enzim ilavesinin performans, sindirilebilirlik ve sindirim sistemi üzerine etkileri
Effects of dietary fat type and enzyme supplementation to barley based broiler diets on performance, digestibility and digestive tract
- Tez No: 151090
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Broiler chick, barley, canola oil, tallow, enzyme, viscosity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Yüksek Lisans Tea ARPA AĞIRLIKLI ETLİK PİLİÇ YEMLERİNE FARKLI YAĞ VE ENZİM İLAVESİNİN PERFORMANS, SİNDİRİLEBİLİRLİK VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ özgür ERDOĞDU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İbrahim ÇİFTÇİ Bu araştırma, arpa ağırlıklı etlik piliç yemlerine farklı yağ ve enzim ilavesinin performans, sindirilebilirük ve sindirim sistemi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada, 210 adet erkek Ross 308 etlik civcivi, her birinde 5 civciv bulunan 6 gruba 7 tekerrürlü olarak dağıtılmıştır. Araştırma 14 gün sürdürülmüştür. Denemede, yapılan ve kimyasal bileşimleri bakımından 3 farklı yağ ilavesiyle (Kanola yağı, sign' don yağı, kanola / don yağı karışımı) enzim ilavesiz ve ilaveli olmak üzere toplam 6 adet karma yem kullanılmışOr. Deneme sonunda, yağ çeşidi canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışım önemli derecede etkilemezken (P>0,05), enzim ilavesi bu parametreleri artırmıştır (PO.05). Yağ çeşidi yem tüketimini etkilemiş (P0.05), 2. haftada taşlık ve dalak ağırlıklarını azaltmış, sekum ağırlığım da artırmıştır (PO.05). Jejenum ve ileum viskozite değerlerine yağ çeşidinin etkisi olmamış (P>0.05), enzim ilavesi viskozite değerlerim önemli derecede düşürmüştür. Yağ çeşidi kuru madde ve organik madde sindirilebilirliğini etkilemezken (P>0.05), yağ sindirüebilirliğini etkilemiştir (PO.05). Kanola yağı yerine sığır don yağı ikamesi yağ sindirilebilirliğini önemli derecede düşürmüştür. Enzim ilavesi ise kuru madde ve organik madde ile yağ sindirilebilirliğini önemli derecede arttırmıştır. Sonuç olarak, arpa esaslı etlik civciv yemlerine sığır don yağı ilavesinde yemlere p-glukanaz ve ksilanaz esaslı enzim ilavesi performans ve besin maddelerinin smdirilebilirliğini artırmış, sindirim sisteminin gelişimini etkilemiş ve ince bağırsak içeriği viskozitesini düşürmüştür. 2004, 41 sayfe ANAHTAR KELİMELER : Etlik civciv, arpa, kanola yağı, sığır don yağı, enzim, viskozite
Özet (Çeviri)
Master Thesis EFFECTS OF DIETARY FAT TYPE AND ENZYME SUPPLEMANTATION TO BARLEY BASED BROILER DIETS ON PERFORMANCE, DIGESTEBILITY AND DIGESTIVE TRACT özgür ERDO?DU Ankara University Graduate School Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof. Dr. Ibrahim ÇİFTÇİ This experiment was conducted to investigate effects of dietary fat type and enzyme supplementation to barley based broiler diets on performance, digestibility and development of digestive system. In this experiment 210 one-day-old male Ross 308 broiler chicks were randomly distributed with 7 replicates of 5 chick. Barley based three basal diets were formulated by adding of canola oil (8%), tallow (8%) or mixed oil (4% canola oil and 4% tallow) without or with xylanase and (3-glucanase based enzyme supplementatioa Body weight and live weight gain were not affected by fat type (P>0.05), but this performance values were increased by enzyme supplementation (PO.05). Fat type affected feed intake (PO.05) and feed intake was increased by beef tallow substitution. Enzyme supplementation increased feed intake and feed conservation ratio significantly (PO.05). Length of jejunum, ileum, duodenum were significantly increased by addition of canola oil (PO.05). Enzyme supplementation had no significant effect on length of intestine for the first week (P>0.05), but had significant effect for second week. Fat type affected relative weights of duodenum for first and second week (PO.05). Enzyme supplementation significantly reduced relative weights of small intestine sections (PO.05). Diets contained canola oil significantly increased weights of liver and gizzard for first week (PO.05). Pancreas weight was significantly affected by fat type (PO.05), and chicks fed diets contained canola oil had the lowest pancreas weights for both of weeks. Enzyme supplementation had no significant effect on organ weights in first week but reduced gizzard and spleen weight, and increased secum weight for second week (PO.05). Jejunal and ileal viscosity were not affected by fet type, however enzyme supplementation significantly reduced digesta viscosity of parts of small intestine (PO.05). Fat type had no significant effect on digestibility of dry and organic matter (PXJ.05), but affected the fat digestibility. Beef tallow significantly reduced the digestibility of fat (PO.05). Enzyme supplementation significantly increased digestibility of dry or organic matter and fat (PO.05). As a conclusion, enzyme supplementation to barley based broiler chick diets contained tallow was improved performance, nutrient digestibility, development of digestive system, and reduced intestinal viscosity. 2004, 41 pages