Ordu'da Melet Irmağı ve Turnasuyu nehirleri arasında kalan arazilerin detaylı arazi kabiliyet sınıflaması
Detailed land capability classification of the land between Melet and Turnasuyu rivers in Ordu
  1. Tez No: 151095
  2. Yazar: FERHAT TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi, kabiliyet sınıflan, erozyon, etüd, sınıflandırma, Land, capability classes, erosion, survey, classification
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada Ordu'da Melet ırmağı ve Turnasuyu nehirleri arasında kalan Akçatepe, Kayabaşı, Yukantepe ve Turnasuyu köyleri arazüerinin bir kısmım kapsayan alanda detaylı arazi kabiliyet sınıflaması yapılmıştır. Arazide 8 profil açılmış ve bunlardan horizon esasına göre 29 adet bozulmuş toprak örneği alınmıştır. Daha sonra yapılan arazi, büro ve Iaboratuvar çalışmaları sonucunda toprakların taksonomik sınıflandırması yapılmış ve Entisol, Inceptisol, Mollisol ve Alfisol olmak üzere 4 ordo belirlenmiştir. Elde edilen veriler ve arazi gözlemlerinin değerlendirilmesi ile Klingeibel ve Monthgomery (1966)'e göre çalışma alanının detaylı arazi kabiliyet sınıflaması yapılmış ve Us, His, Htw, IVs, IVws, Vis, Vise, VTIse ve VUJ. srnıf olmak üzere 6 farklı kabiliyet sınıfında 9 alt sınıf belirlenmiştir. Ayrıca topraklann sorunları da belirtilerek, çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, detailed land capability classification was carried out for the area covering Akçatepe, Kayabaşı, Yukantepe and Turnasuyu villages between Melet and Turnasuyu rivers in Ordu. Eight soil profiles were opened and based on horizon 29 disturbed soil samples were taken. Following field and office studies and laboratory analysis, soil taxonomic classification was done and 4 orders were determined as of Entisol, Inceptisol, Mollisol and Alfisol. Then based on available data, field surveys and Klingeibel and Monthgomery (1966), detailed land capability classification was performed and 6 main classes as of üs, Ills, HIw, Iws, Vis, Vise, Vllse and VIII and 9 sub-classes were determined and land capability classification map for the area were prepared. Also soil problems and recommendation toward these problems were presented.