Tahir (Beypazarı) magmatik kayaçlarının jeolojisi ve petrografisi
Geolgy and petrography of Tahir (Beypazarı) magmatic rocks
- Tez No: 151133
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF KAĞAN KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: fahir, Beypazarı, Granitoid. Enclave. Xenolith
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yüksek Lisans Tezi TATİİR (BEYPAZARI) MAGMATİK KAY AÇLARININ.il OLOJİSİ VI PETROORAFtSİ Mefkure UĞUR Ankara Üniversitesi [?'en Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilîm Dalı Danışman: Doç. Dr. YusufKağan KADİOĞLU Tahİr (Beypazarı) magmatik kayaçlan Beypazarı granitoidİmn bir bölümünü oluşturmakta ve yaklaşık olarak Beypazarı (Ankaraj'nın sö kın güneyinde yeralmakıadır Tez sahası; Sakarya levhası içerisinde S() kın' bir alanı ve başlıca granitoid ve genç örtü birimleri tarafından temsil edilmektedir, lahir (Beypazarı) granitoidi çalışma alanının ana konusunu oluşturmakta ve genel olarak 4 altbirimç aynlmaktadır. Bunlar Kırbası monzoniti, Tnhir monzograniti. Tacettin graniti ve Momatı alkali feldispaı granitidir. Moman alkali ieldtspat graniti e» genç altbirimi oluşturup ve diğer 3 ak birimleri apliük dayk şeklinde kesmekledir. Kırbası monzoniti platonun ve çalışma sahasının en dış zonımu oluşturmakla ve Tabir graniloidinin malik mineralleree en /engin kayacını temsil etmektedir. Kırbası monzoniti plüloıuın merkezine doğru dereceli birdokartakla kuvars moıızonile doğru geçiş göstermektedir, lahir monzograniti Kırbası mon/onil İndeki kuvars mon/onıllcrie dereceli dokanak ilişkisi göstermekle ve çalışma alanının genel olarak kıızev. doğu ve güney kısımlarında yüzeylemektedir. Malik anklavlar Moman alkali Feldispat granit dışında diğer.1 alt birimde köşeliden elipsimsi şekle kadar ve boyuttan milimetreden yaklaşık olarak 20 em "ye kadar değişmektedir. Bu anklavlar arazi gözlemlen, dokusal özellikleri ve mineralojik hileşımlerine göre kökensel açıdan 2 ayrı tipe ayrılabilmekledir. Birinci tîp anklavlar magmatik dokuya sahip, anakaya ile keskin dokanakll, kenarları ince kristalin malik mineralleree kuşatılmış ve ['ahir graniloidinde en çok buluna» ve daha çok elipsi - yan köşeli şeklimle bulunan anklav çeşitlerini oluşturmaktadır. Bu anklavlar daha çok subofîtik dokukı olup diyorit, kuvars diyorit ve mon/ndiyoril hilesi m indedirler. Gözlfi kuvars, iğnemsi apalit. poikliıik feldispallar ve kamalanmış biyotitler bu lilr anklavlann karakteristik özelliklerini taşımakta ve bunları magma mixing/mingling anklav kökenli olabilecekleri görülmektedir. İkinci tıp anklavlar melamorlik dokuya sahip, belirgin metnmorlik üneasyoıılu. anakaya ile keskin dokanakll ve daha çok çalışma alanının kuzeybatı bölümündeki Kırbası monzoniti ve lahir monzograııili yil/leklerinde köşeli-vanköşeli şeklinde görülmekledir. Bu tıp anklavlann anakaya ile kenar kısımları kontak) metnmorti/ma ürünü olan horıılels bileşiminde olup merkez kısımları ise vıiksek sıcaklık -oda basınç meiamorü/ma ürünü olan amfibol itlerden oluşmaktadır. İkinci lip anklavlann dokusal ö/ellikleri ve mineral bileşimleri: lahir granitoid magmasının yükselmesi sırasında kenarlardan alınış olduğu ve içerisinde enlemediği metapelitik kayaç parçalan olup kseııolıt üirü ankiavlardır. Tüm kayaç jeokimyası; Kırbası monzoniti. Tabir monzograniti ve Tacettin graniti suhalkalin magmatik kayaelar ve kalkalknlen karekterli olduklarını göstermektedir, lahir (Beypazarı) granitoİdleri Hafif- NIK (I.R) İl ve l.ll.l açısından /enginleşme ve Ağır-NTP (HREIİ) ve I1FS elenıenller açısından ise 1'akirleşıııe göstermektedir, lahir granitoirflerinin tckıonik ayırtman diyagramları, granitoid magmasının levha çarpışmasına ve olasılıkla volkanik ada yayı grnniioidlerine (VAO) bağlı oiaıak oluştuklarını göstermektedir, Tüm kayaç jeokimyası ve mineralojik petrografik özellikler lahir granitoid magması kıta kabuğu kökenli olup ve daha sonra fraksiyona] kristalleşme ile ali birimlere ayrılmıştır. 21X14. % sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tali ir. Beypazarı, Omıtiloid. Anklnv. Kseımlil
Özet (Çeviri)
GEOLOGY AND PETROGRAPHY OF TAHIR (BEYPAZARI) MAGMATIC ROCKS Mefkure U?UR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department ofGcological Engineering Supervisor; Assoc. Prof Dr. Yusuf Kağan KADJOGLU Tahtr (Beypazarı) rtiagmatîc rocks represent pan of the Beypazarı granitoids and are located approximately to 50 km south of Beypazarı (Ankara). The theses area covers an area of 80 knv and represents by granitoid and young cover units within ihc Sakarya Continent. Tahir (Beypazarı} granitoids are comprise the main subject of this study and are further differentiated into 4 subunits. These are Kırbası monzonite, Tahir mon/ogranitu. Taceîtin granite and Moman alkali feldspar granite. I'he latter form the youngest rock unit of Tahir granitoids, which cut all the other 3 subunits in the form of aplitie dyke. Kırbası monzonite crops out at the outer zone and forming the darker unit of Tahir granitoids in the study area. T he composition of Kırbası mon7onile changes gradually from monzonite lo quart/ monzonite towards the inner pari of the plulon. Tahir mon/ogranile has gradual contact with quart/ monzonite of Kırbası monzonite and crops out at She north, easl and south of the study area. Excluding Moman alkali feldspar granite malic enclaves are observed within the other 3 subunits as angular and elliptical in shape and changing from mm up to approximate! v 20 em in size. The enclaves can he divided genetically into two different types according to the field observation, textural features and miııeralogİeal com positions. The first type has igneous texture, sharp contact with host rock, rimmed by fine crystalline mafic minerals and represents the abundant enclave type within the Tahir granitoids as elliptical to sub-angular in shape. These enclaves mostly have suhophitie texture in the composition oi'diorite, quartz diorite and monzndiorite. Ocellar quartz, aeieular apatite, poiclıtıc feldspars and blade shaped biolile are the most characteristic features of the first type of enclave, which may represent the magma mixing/mingling enclaves in origin. The second type of the enclave has melamorphtc texture with clear metamorphic lineation. sharp contact with host rock and mostly observed at the northwest part of Kırbası monzonite and tahir monzograuite exposure as angular to sub- angular in shape, these types of the enclaves have homlels composition at the contact with the host rock as a product ol contact mclamorphism and have amphibolites composition at the core as a product of high temperature and middle pressure mclamorphism I'he texlura! features and mineral composition of (he second type of the enclaves may indicate a fragments of metapclitie rocks, which caught by Tahir granitoid magma in the form of xeuolilhic enclaves. Whole rock geochemistry reveals that Kırbası monzonite: Tahir monzogranİte and inceltin granite are subalkalme magmatic rocks and enlcalkahne in nature. Tahir (Beypazarı) granitoids arc enriched in Light-REE (LRHE) and LIKE with respect to High-REE (HREE) and MI'S elements. Tectonic discrimination diagrams of Tahir granitoid suggest a product of plate convergence and probably belong lo Volcanic Are Granitoid (VAGI. The whole gcochemical data reveal that the source of Tahir granitoid may generate from the continental crust and undergone lo fractional crystallization forming the subunits of the plulon. 211(14,% payc