Batı Anadolu linyit yataklarının karakteristikleri
General characteristics of lignite deposits of Western Anatolia
- Tez No: 151198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA İNANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Trakya, linyit, kül, kükürt, kalorifîk değer, rezerv. m, West Anatolia, Thrace, lignite, moisture, ash, sulphur, calorific value, reserve IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomik Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Türkiye'nin batı kesiminde çok sayıda kömür yatağı bulunmaktadır. Bu çalışma, bu yataklardaki linyitlerin genel karakteristiklerinin ortaya çıkarılmasını ve kalitesinin belirlenmesini kapsamaktadır. Batı Anadolu kesimindeki kömür havzaları genellikle Miyosen yaşlı limnik havzalar olup, damar sayısı az, kalınlıkları fazladır. Trakya kesimindeki kömür havzaları ise genellikle Oligosen yaşlı paralik havzalar olup, damar sayılan çok, kalınlıkları azdır. Kömürlerin çoğunlukla kil, marn, konglomera birimleri arasında yer aldığı belirlenmiştir. Kalitesi yüksek olan linyitler ev yakıtı ve sanayi yakıtı olarak, kalitesi düşük olan linyitler ise termik santrallarda enerji üretimi için kullanılmaktadır. Çalışma alanındaki linyitlerin su, kül, kükürt oranlan, kalorifik değer ve rezerv miktarlan incelenirken daha önce yapılan çalışmalar yardımıyla, incelenen özelliklerin herbiri kendi içinde sınıflara aynlmış, havzalar ve sektörler sahip olduklan linyitin özelliklerine göre bu sınıflara dahil edilmiştir. Sınıflamalar yardımı ile her bir özelliğe göre, yüksek kaliteli ve düşük kaliteli linyite sahip yataklar ve sektörler belirlenmiş, tablolar hazırlanmış aynca, linyitlerin kalorifik değer, su, kül, kükürt ve rezerv miktarlanmn dağılımım gösteren haritalar çizilmiştir. İncelenen yataklardaki kömürlerin kalorifik değeri yaygın olarak ortalama 2000- 3000 Kcal/kg arasında bulunmaktadır. Havzalarda, su oram düşük olan kömürler kaliteli sayılmaktadır. Bölgede su içeriği, ortalama % 21-30 arasında olan linyitler yaygındır. Kömürün kül içeriği de kaliteyi etkileyen bir etmendir. Kül miktanmn artmasıyla kalite düşmektedir. Çalışma alanında bulunan linyitlerin kül oram çoğunlukla %21-30 arasındadır. Kükürt, kömür için zararlı ve istenmeyen bir maddedir. Buna göre Trakya kesiminde yaygm olarak %2 oramnda kükürt içeren linyitler bulunurken, Batı Anadolu kesimindeki linyitlerin kükürt değerleri çeşitlilik ııgöstermektedir. Çalışma alamnda 10 000 000-50 000 000 ton arasında toplam rezerve sahip yataklar yaygındır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are lots of coal deposits in Western Turkey. This study contains to find general characteristics and determination of quality of lignite deposits. Coal deposits in West Anatolia, which are Miocene limnic lignites, have generally few and thick coal seams. Coal seams in Thrace, which are Oligocene paralic lignites are numerous but thin. Lignites are generally found among clay, marl, conglomerate units. High quality lignites are exploited for domestic and industrial use and low quality lignites are generally consumed in power plants in the country. Lignites in study area were searched moisture, ash, sulphur rates, calorific values and reserves and according to these values, basins and sectors were classified by aid of previous studies. High quality and low quality lignites in basins and sectors were determinated and made up tables. The maps of calorific value, moisture, ash, sulphur rates and reserve were drew and shown the distribution of these values in West Anatolia and Thrace. Calorific values of coals in the study area are generally 2000-3000 Kcal/kg. Lignite deposits have low content of moisture are of high quality. Lignite deposits in study area generally contain moisture 21-30%. Coal contains ash that affects quality. If lignite deposits have high content of ash, these deposits have low calorific value. Lignite deposits in study area contain ash generally 21-30 %. Sulphur is a harmful matter for coal. When lignite deposits in Thrace contain sulphur generally 2 %, lignite deposits in West Anatolia have different and various sulphur rates. There are generally 10 000 000 - 50 000 000 tonnes reserves in study area.